Bedrijven worden steeds meer afgerekend op duurzaamheid. Alles moet efficiënter en energiezuiniger, maar hoe? In de praktijk is het namelijk best lastig om de CO2-uitstoot van bedrijfsvoering te meten, laat staan dit te verbeteren. Gratis beschikbare software zoals de Cloud Carbon Footprint tool uit het softwareregister van de Digital Public Goods Alliance moet dit proces eenvoudiger en toegankelijker maken.
De roep om verduurzaming in het bedrijfsleven komt niet alleen uit de samenleving. Dit proces wordt verder aangejaagd door de Sustainable Development Goals van de VN uit 2015. Die beschrijven 17 wereldwijde doelstellingen die in 2030 behaald moeten worden. Met inmiddels nog maar zes jaar te gaan, hebben de Verenigde Naties aan de noodbel getrokken. Volgens hen is de vooruitgang “zwak en ontoereikend”, waardoor de maatregelen versneld moeten worden.
De Digital Public Goods Alliance (DPGA) is door een VN gesteund initiatief dat het ontdekken en gebruiken van open source technologieën vergemakkelijkt. De DPGA onderhoudt daarvoor een softwareregister met zogeheten ‘digital public goods’, ofwel gratis beschikbare software die organisaties kunnen helpen om uiteindelijk de Sustainable Development Goals van de VN te halen.
CO2-uitstoot meten met gratis software
Digital public goods zijn standaard softwareproducten die burgers, bedrijven of overheden kosteloos kunnen gebruiken. De DPGA promoot en onderhoudt een register met op dit moment 145 van deze oplossingen die voldoen aan de DPG Standard. Dit is een uitgebreide set aan specificaties en richtlijnen, waaronder de naleving van privacywetten en andere ‘best practices’ voor softwareontwikkeling.
Diverse bedrijven en andere instanties zijn lid van de Digital Public Goods Alliance, waaronder de UN Office of Information and Communications Technology, de Bill & Melinda Gates Foundation, het Open Source Initiative (OSI), maar ook het technologiebedrijf Thoughtworks.
Dit laatste bedrijf ontwikkelt onder andere software voor organisaties, waarvan het ook diverse tools aan de open source gemeenschap gedoneerd heeft. Een van die softwareoplossingen is Cloud Carbon Footprint (CCF), die bedrijven in realtime inzicht geeft in de energieconsumptie van hun cloudservers. Vervolgens maakt de tool een inschatting van de koolstofuitstoot op basis van de gecombineerde werklasten van een bedrijf bij verschillende grote cloudleveranciers. Die informatie geeft ze concrete handvatten om de koolstofuitstoot te verlagen. En daarnaast is het nuttige informatie om te delen met werknemers, investeerders en andere belanghebbenden.
Samenwerken aan duurzaamheid
De Cloud Carbon Footprint (CCF) tool is door de DPGA goedgekeurde software die voldoet aan de Digital Public Goods Standard. Thoughtworks ontwikkelde de software in de eerste plaats voor zijn klanten, maar droeg de software over aan de open source gemeenschap, zodat zoveel mogelijk bedrijven er wereldwijd van kunnen profiteren. Het bedrijf is daarnaast een groot voorvechter van ‘responsible technology’. Dit is een sterke stroming in de techsector die zich inzet voor het verantwoord gebruik van technologie, ofwel innovatie waarbij de potentiële negatieve effecten ervan op mensen en de planeet zoveel mogelijk worden beperkt.
Dit gedachtengoed sluit volgens Alexandre Goedert, Head of Technology bij Thoughtworks uitermate goed aan op de doelstellingen van de DPGA: “De Cloud Carbon Footprint tool is onmisbare software voor bedrijven die de CO2 uitstoot willen verlagen om hun ‘net zero’ doelen te halen. Door deze software open source te maken, willen wij als organisatie het grotere belang dienen: een schonere, duurzamere toekomst.”
De Cloud Carbon Footprint tool wordt al door talloze bedrijven wereldwijd gebruikt om hun duurzame inspanningen te meten en te promoten. Een daarvan is Spotify, dat de tool integreerde in zijn ontwikkelaarsportal. Door deze integratie hebben hun developers de juiste informatie en tools tot hun beschikking om de uitstoot van de streaming-diensten van Spotify te verlagen.
Door het softwareregister van de Digital Public Goods Alliance (DPGA) onder de aandacht te brengen, krijgen meer organisaties wereldwijd toegang tot officieel goedgekeurde open source software waarmee ze hun verduurzaming kunnen versnellen. Hopelijk gaat dit helpen om de financieringskloof te dichten die ons afremt om de Sustainable Development Goals in 2023 te halen.