“Zonder twijfel. We zullen er straks klaar voor zijn”, reageerde Babs Dijkshoorn (director Sustainability bij Achmea) tijdens het event ‘Leaders in Sustainable Finance’, dat Achmea mede sponsorde. De vraag ging over de CSRD, een nieuwe Europese richtlijn die ervoor moet zorgen dat bedrijven op een vergelijkbare en transparante manier gaan rapporteren over verduurzaming van hun organisatie én die in de keten.
Operatie CSRD dus. Een operatie die ook binnen Achmea volop aan de gang is. En niet alleen bij Achmea. Volgens de AFM voldeden er in 2023 circa 150 Nederlandse organisaties aan de nieuwe richtlijnen. En in 2025 moet dat getal naar 4.000. Je kunt je voorstellen dat de CSRD dus een belangrijk onderwerp was tijdens het event. Hoe gaat het met de voorbereiding van rapporteren volgens de CSRD; Is er alleen maar ‘pain’ of is er ook ‘gain’?
Babs nam deel aan één van de panels bij het evenement. Dagvoorzitter Twan Huys vroeg haar of we er al klaar voor zijn, oftewel ‘Are you ready?’ “We will be ready”, was het antwoord van Babs. Niet-financiële rapportage is voor de sector niet nieuw. Ook Achmea rapporteert al langer over haar klimaatdoelen, sociale ambities en gerelateerde resultaten. “Maar de CSRD en de onderliggende standaarden (ESRS) vragen erg veel. Het is best complex. Er moet over veel onderwerpen op detail worden gerapporteerd.” De basis is bij Achmea zeker op orde: “Binnen het programma Achmea Samen Duurzaam is een speciaal project ingericht. Het is dan ook echt een joint- effort met de collega’s van Finance en de bedrijfsonderdelen”, aldus Babs.
Maar waar moet er dan allemaal over gerapporteerd worden? Dat gaat over ESG-onderwerpen (Environmental, Social en Governance). Waarbij de E van Environmental het meest wordt besproken. Wat voor CO2-footprint heb je als bedrijf, wat is die van je klant en de bedrijven waar je in belegt en hoe kun je die beïnvloeden op een positieve manier? Hoe ga je om met biodiversiteit? Babs werd ook gevraagd naar de ‘S’ van ESG. Wat rapporteren we bijvoorbeeld over onze ‘eigen medewerkers? Wat betekent duurzaam werkgeverschap en hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan, ofwel een inclusieve transitie? “Transparantie helpt om scherper te krijgen hoe we zelf scoren, ook als gaat om sociale aspecten. We kunnen meer details naar boven halen.”
Fuel for strategy
Twan Huys vroeg Babs of het rapporteren een ‘doel op zich’ is. ”Nee, hoewel dat soms wel zo lijkt. De CSRD-richtlijn zelf stelt geen doelen voor duurzame prestaties, maar doordat je op meer vlakken gaat rapporteren krijg je scherper waar je nog meer op kunt en wilt sturen . Rapporteren volgens de CSRD geeft ons veel meer informatie – ook uit de keten. Binnen Achmea hebben we de CSRD bij de RvB en senior management dan ook geïntroduceerd als ‘fuel for strategy’. En zo zien we het ook echt’.
Rapporteren volgens de CSRD wordt dus de norm? “Ja, de afgelopen 5 tot 10 jaar heeft duurzaamheid in de brede zin haar vlucht al genomen. Ook in de financiële sector. Het is niet weg te denken uit de board room”, zegt Babs. Data wordt daarbij steeds belangrijker. “We gebruiken de data ook om de transitie naar een duurzame economie te versnellen en inclusief te maken. Daarbij kijken we naar klanten en bedrijven in de keten. Hoe kunnen we dit samen doen. Want rapporteren volgens de CSRD is zoveel meer dan alleen een duurzame balance sheet – het gaat om onze impact in de samenleving.”