Jaren geleden, in mijn rol als duurzaamheidsmanager, stond ik voor een uitdaging. Mijn leidinggevende was een visionair die het belang van duurzaamheid inzag, en hij was enthousiast over vrijwel al mijn plannen en ideeën. Een verademing! Een stuk lastiger was het echter om collega’s te overtuigen van de cruciale rol van duurzaamheid. Ik trok wetenschap uit de kast, commerciële redenen en zelfs de openingsspeech van Leonardo diCaprio bij het sluiten van het Klimaatakkoord van Parijs. Ik organiseerde van alles om mensen enthousiast te krijgen maar het resultaat bleef middelmatig. En zonder hun betrokkenheid kwamen mijn plannen toch echt een stuk minder goed uit de verf.
Ik ging op zoek naar een programma of activiteit om het hele bedrijf te betrekken. Wellicht konden externe perspectieven, als een soort frisse wind, mijn boodschap beter overbrengen en de nodige impact hebben. Ik was vastbesloten om op zijn minst een zekere mate van begrip en support te genereren. Er moest toch een manier zijn om ze op zijn minst een beetje mee te krijgen in mijn missie?
Ik heb veel gezocht en rondgevraagd maar destijds was er niets te vinden dat aansloot op mijn behoefte. Verrassend, vooral omdat ik van andere duurzaamheidsmanagers begreep dat ze tegen hetzelfde probleem aan liepen. Dus besprak ik het met mijn sustainability partner in crime Ramona en we besloten zelf iets te ontwikkelen.
Lang verhaal kort: we hebben nu met ons bedrijf The Green Course het programma ‘Duurzaam werken doe je samen’, waarmee we mensen mogen informeren, inspireren, motiveren en activeren op het gebied van duurzaamheid. De basis is een algemeen programma waarvoor iedere medewerker een eigen dashboard krijgt om het in eigen tempo te doorlopen. Deel 1 behandelt waarom het niet goed gaat op het gebied van duurzaamheid, waar we nu staan, en wat toekomstige scenario’s zijn. Deel 2 gaat over de praktijk. Welke oplossingen zijn er, en hoe kun jij daar in je werk maar ook privé aan bijdragen. Om het aantrekkelijk te maken bevat het programma ook quizzen en een online escape room. Een belangrijk onderdeel van het programma is participatie. Hoe zien mensen op de werkvloer oplossingen op het gebied van duurzaamheid voor zich? We ontwikkelen ook aanvullende modules op maat. Deze gaan specifiek over het bedrijf en de doelen op het gebied van duurzaamheid.
Ook peilen we of er interesse is om deel te nemen aan een green team. Als er nog geen green team is, helpen we het op te zetten. Om dit verder te begeleiden hebben we het programma ‘Changemakers in sustainability’ ontwikkeld. We begrijpen dat in de drukte van alledag de volwaardige uitvoering van green team projecten vaak op de achtergrond raakt. Toch is dat jammer, want duurzamer worden heeft tijd nodig. Een duurzame mindset creëer je niet van de ene op de andere dag. Volhouden en het onderwerp levend houden is dus essentieel. Wij zijn er dan als stok achter de deur. Om te waarborgen dat de plannen gemaakt én uitgevoerd worden, en ook om tools te bieden om collega’s nóg meer te betrekken. Net zo lang tot het green team zo verankerd is dat wij niet meer nodig zijn.
Gelukkig begint het belang van je medewerkers betrekken bij duurzaamheid steeds meer door te dringen overal. Door medewerkers actief te betrekken bij duurzaamheidsinspanningen, benut een bedrijf niet alleen de kennis en creativiteit van het personeel, maar creëert het ook een cultuur van verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Dit draagt niet alleen bij aan de duurzaamheidsdoelen van het bedrijf, maar heeft ook positieve effecten op de tevredenheid van medewerkers, de bedrijfscultuur en het concurrentievermogen op de arbeidsmarkt.
Sanne Vincenten, Co-founder the Green Course