Met de oprichting van Dutch Green Building Council (DGBC) was de doelstelling om één gemeenschappelijke taal te ontwikkelen voor verduurzaming. Met BREEAM-NL is dit gelukt, met de komst van het klimaatakkoord van Parijs in 2015 kwam hier een volgende doelstelling bij. Want hoe vertalen we de gestelde doelen naar een Paris Proof gebouwde omgeving in Nederland? Annemarie van Doorn, algemeen directeur DGBC, en Philip Blaauw, directeur-oprichter van INNAX, blikken terug op de reis naar Parijs in de nieuwste editie van Toekomstbouwers.
Annemarie van Doorn: “Toen DGBC werd opgericht 15 jaar geleden waren we volop met BREEAM-NL bezig. Dit systeem zorgde voor een eenduidige taal voor duurzaamheid, maar dat was slechts de eerste stap. Want hoe kunnen we nog meer een grote impact maken op het klimaat? En hoe bereiken we meer partijen en zorgen we dat de transitie versnelt?”
Na wat overtuigen van het bestuur, stapte DGBC naar Ed Nijpels, toentertijd voorzitter van het Klimaatberaad, met het voorstel voor het destijds zo genoemde ‘Deltaplan Duurzame Renovatie’. Ze kan zich de ontmoeting nog goed herinneren: “Nadat we onze plannen hadden toegelicht was Ed Nijpels eerste vraag: ‘En waarom denkt u dat het u wel gaat lukken, mevrouw Van Doorn?’. Dat stookte het vuurtje nog meer, want wij waren overtuigd dat we samen met onze founding partners en groeiende achterban hiermee aan de slag konden.”
Centraal in het Deltaplan stond de vraag hoe de gebouwde omgeving, goed voor ruim een derde van het energiegebruik en bijna 40 procent van de CO₂-emissie in Nederland, aan de klimaatdoelstellingen van 2050 kan voldoen. Het Deltaplan Duurzame Renovatie werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de Nationale Klimaattop in Rotterdam van oktober 2016. Vanuit de vastgoedsector en de overheid werd positief gereageerd en in 2017 is begonnen met de verdere uitwerking van het Deltaplan.
Werkgroepen en concrete norm
Philip Blaauw vult aan: “Dat betekende concreet het oprichten van werkgroepen voor de verschillende sectoren, zoals kantoren onder leiding van Jaap van Rhijn en zorg, waar ikzelf bij betrokken ben. Want ieder type vastgoed heeft weer een andere uitdaging dan de ander, dus het was goed om met partijen uit de sector zelf te praten over wat de wensen en obstakels waren.”
Er was vraag naar een concrete norm: één getal waarmee gerekend kon worden. DGBC heeft voor een benadering gekozen om vanuit de beschikbare hoeveelheid duurzame energie in Nederland in 2050 te berekenen hoeveel gebouwen mogen gebruiken. Dit is uitgedrukt in een maximaal verbruik in kWh/m². Voor kantoren is de eis eerst uitgerekend, namelijk 50 kWh/m² BVO (later bijgesteld naar 70 kWh/m² GO) per jaar. Philip: “Dit was een echte mijlpaal, een simpele en doeltreffende oplossing, want het werd in één klap duidelijk wat je moest doen.”
Hoe kijken Blaauw en Van Doorn terug op de andere mijlpalen in de geschiedenis van Paris Proof? Zoals het overhandigen van het Deltaplan met de Paris Proof-norm aan Diederik Samsom? Of de ontwikkeling van de WEii (Werkelijke Energie intensiteit indicator)? En welke stappen moeten er nog genomen worden om de doelen van Parijs te halen? Lees het hele interview in de nieuwste editie van het online magazine Toekomstbouwers.
Toekomstbouwers: 15 jaar DGBC
De uitgave staat in het teken staat van het 15-jarige jubileum van DGBC met daarin interviews met de meer dan 25 oprichters van DGBC, de founding partners. Met ook een overzicht van de mijlpalen, een blik op de toekomst met het bestuur en Raad van Advies. Want hoe ziet de wereld er over 15 jaar uit en wat is de rol van DGBC dan? En natuurlijk veel foto’s uit de oude doos, van de eerste Dutch Green Building Week tot Nationaal BREEAM Congres. Een editie om niet te missen dus!