Ondernemers doen er tegenwoordig alles aan om te verduurzamen. Dit zien we in elke sector terug, maar misschien toch wel het meest binnen de horeca. Duurzaamheid is een thema dat hier niet alleen veelvuldig terugkomt, maar waar sommige ondernemers zich ook mee hopen te onderscheiden van de rest. 

Iedereen weet dat het noodzakelijk is dat er iets gaat gebeuren. Dat we werken aan een milieubewust en klimaatneutraal Nederland. Wijzen naar een ander heeft geen zin. Een betere wereld begint bij jezelf en de keuzes die je maakt. Run jij dus jouw eigen horecaonderneming en wil je graag je steentje bijdragen aan het milieu en het veiligstellen van onze toekomst? Dan staat niets je in de weg om hiermee aan de slag te gaan. Maar waar begin je? Dit begint al bij het doen van inkopen. Hier heb je zelf immers de grootste invloed op. Maar hoe koop je duurzaam in voor een horecaonderneming? Hier vind je enkele tips om je op weg te helpen. 

Kies voor duurzame leveranciers 

Er zijn heel veel verschillende manieren om inkopen te doen voor jouw onderneming. Dit kan ook gewoon bij de supermarkt gebeuren. Houd er dan wel rekening mee dat je kiest voor producten die eerlijk zijn geteeld. Gelukkig hebben de meeste supermarkten tegenwoordig een groot assortiment met eerlijke en biologische producten. Er wordt zelfs steeds vaker gelet op de verpakkingen. Zo wordt er bijvoorbeeld minder of helemaal geen plastic meer gebruikt. Door slimme keuzes te maken, kan er dus ook in de supermarkt duurzamer worden ingekocht. Alle kleine beetjes helpen. 

Kies je voor een ander soort leverancier? Ga dan gerust met ze in gesprek. Vraag hoe zij aan hun producten komen en waar ze op letten tijdens de productie. De ene leverancier heeft duurzaamheid nou eenmaal hoger in het vaandel staan dan de ander. Wees niet bang om dit gesprek aan te gaan. 

Koop lokaal in 

Gedurende de pandemie werden we constant overspoeld door berichten als: ‘support your locals’. Mensen werden gestimuleerd om vooral lokaal inkopen te doen en zo de mensen in hun omgeving te ondersteunen. De mensen die hard getroffen waren door corona. 

Maar ook nu na de pandemie blijft het belangrijk om lokaal in te kopen. Niet alleen omdat deze producten veel verder zijn en meestal duurzamer worden geteeld, maar ook omdat ze je een verhaal te vertellen geven. Je kunt de mede-ondernemers uit de buurt ondersteunen en hun verhaal van de productie tot uiteindelijk het eindresultaat op het bord vertellen. Dit maakt het interessanter voor gasten om gerechten te bestellen. Daarnaast zijn ze hierdoor ook vaak sneller bereid om meer te betalen. 

Let op keurmerken 

Wil je er zeker van zijn dat de producten die je koopt eerlijk en veilig zijn geteeld? Dan is het – zeker in de supermarkten – belangrijk om op de bijbehorende keurmerken te letten. Deze vertellen je veel over de kwaliteit van het product en ook of deze op duurzame wijze is geteeld.