Als duurzame ondernemer ben je natuurlijk al lekker bezig. Nu het jaar op zijn einde loopt, is het tijd om te kijken naar de goede voornemens voor 2024. Heb je hier al over nagedacht? Dit artikel helpt je een handje, waarbij er zowel aan logische verbeteringen voor de duurzame ondernemer wordt gedacht, als aan minder voor de hand liggende goede voornemens.

Isolatie

Ben je van plan om in het nieuwe jaar te verhuizen naar een ander pand? Bijvoorbeeld een pand waar nu nog aan gebouwd wordt? Dan is het de moeite meer dan waard om over nieuwbouwisolatie na te denken. Deze vorm van isoleren is sterk aan het groeien in de nieuwbouwwereld. Het isoleren van lege nieuwbouwspouwen, die vers worden opgeleverd en volledig naadloos worden aangebracht, versnellen het bouwproces en verminderen de afvalberg. Dit is een uitstekend nieuw voornemen dat hoog op je lijst mag staan.

Maak je pand (nog) duurzamer

Ook als je niet naar een ander pand gaat verhuizen, is het goed om naar de isolatie te kijken. Je weet dat een goed geïsoleerd pand een stuk zuiniger en daarmee beter voor je portemonnee en het milieu is. Het is een mooi voornemen om een expert uit te nodigen om naar de mogelijkheden voor jouw pand te kijken. Specialisten, bijvoorbeeld van Isolatie.com, kijken naar de kansen op het gebied van vloer-, muur- en dakisolatie.

Trotseer de elementen maar wat vaker

Zeg eens eerlijk, hoe vaak pak je de auto, terwijl de fiets ook een optie is? Ondernemers die het hele land door moeten rijden, hebben groot gelijk dat ze de auto pakken. Maar als je in de buurt kunt blijven, is de fiets een prima alternatief. Het is goedkoper, gezonder en je geeft een groene indruk als je op de fiets bij je afspraak komt. En ja, het regent soms. Daar hebben ze regenpakken voor. En de keren dat je vanwege een hoosbui echt niet met de fiets kunt, zijn op de vingers van één hand te tellen. Een andere mogelijkheid om je duurzamer te verplaatsen, is door elektrisch te gaan rijden.

Duurzaam inkopen

Afval scheiden doe je waarschijnlijk al. En bij het vorige goede voornemen heb je gezien hoe je je groener kunt gaan verplaatsen. Maar doe je ook al duurzaam inkopen? Het is helemaal niet vreemd om bij het inkoopproces naar de prijs te kijken. Als duurzame ondernemer mag je alleen ook aandacht hebben voor de effecten op milieu, mens en maatschappij. Check de herkomst van de producten, ook van de producten die je exporteert. Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker. Vanaf 2024 is er de CSRD, een Europese richtlijn die eist dat grote bedrijven vanaf 2024 een duurzaamheidsrapportage maken.

Duurzaamheid doe je samen

Je bedrijf wordt niet duurzamer als je het allemaal alleen moet doen. Betrek je personeel er daarom bij. Vraag je medewerkers om hun ideeën en verwachtingen. Daardoor activeer je ze en moedig je ze aan om een bijdrage te leveren. Het is een prima voornemen om een duurzaamheidsjaarplan te maken. En het doel mag gerust ambitieus zijn.