De fiets pakken, minder lang douchen of de thermostaat een graadje lager: er zijn een hoop manieren waarop we dagelijks duurzamer kunnen leven. Maar wist je dat je ook kan bijdragen aan het remmen van klimaatverandering door het kiezen van de juiste zorgverzekeraar?

Door een zorgverzekering af te sluiten bij een organisatie die duurzaam belegt, heb je meer impact dan je misschien dacht. In dit artikel vertellen we je hoe het kiezen voor een duurzame zorgverzekering werkt en hoe je hiermee bijdraagt aan een betere wereld.

Hoe weet je welke zorgverzekeraar duurzaam is?

Om erachter te komen hoe duurzaam een zorgverzekeraar is, kan je kijken naar hun milieubeleid, duurzaamheidsrapporten en eventuele groene certificeringen die ze hebben ontvangen. Dit kunnen ze doen door het premiegeld duurzaam te beleggen, bijvoorbeeld in initiatieven tegen klimaatverandering en ontbossing.

Wil je weten welke zorgverzekeraar duurzaam belegt? Er zijn meerdere websites die dit soort informatie verzamelen. Verzekeraars worden gescoord op hoe zij hun geld de afgelopen jaren hebben belegd, bijvoorbeeld in goede doelen zoals dierenwelzijn en betere arbeidscondities. Deze duurzaamheidsscores kan je makkelijk online terugvinden en aan de hand hiervan je zorgverzekering vergelijken om te zien of jouw zorgverzekeraar een bewuste keuze is.

Digitale dienstverlening

Een duurzame zorgverzekering focust zich vaak ook op het stimuleren van duurzame zorg. Je kunt dus een verzekeraar kiezen die uitgebreide digitale dienstverlening aanbiedt, zoals online declareren en digitaal contact met zorgprofessionals. Zo verminder je vervuiling door onnodige autoritten en gebruik van papier te vermijden. Ook zorgt het daarnaast voor een soepele en efficiënte ervaring voor de verzekerde.

Gezonder leven

Sommige zorgverzekeraars willen hun verzekerden graag aansporen om gezonder te leven. Bijvoorbeeld met behulp van gezondheidsprogramma’s en apps. Dit kan wisselen van programma’s die een gezonde levensstijl promoten tot programma’s die gericht zijn op preventie en vroege opsporing van ziekten. Kiezen voor een verzekeraar die actief bijdraagt aan het welzijn van verzekerden en zich inzet voor preventieve zorg is dus een duurzame keuze voor je gezondheid.

Samenwerkingen

Een andere manier waarop jouw zorgverzekeraar duurzame keuzes kan maken is het samenwerken met groene zorgaanbieders. Duurzame zorgaanbieders werken mee aan klimaatneutrale zorg en initiatieven die preventie van ziektes stimuleren (bijvoorbeeld stoppen met roken). Dit kan gedaan worden aan de hand van gezonde voeding voor patiënten en medewerkers, maar ook door energiebesparing te stimuleren in de gebouwen waar de zorg gegeven wordt. Een zorgverzekeraar die dergelijke zorgaanbieders ondersteunt, draagt indirect bij aan duurzaamheid.

Een duurzaam nieuw jaar

Er zijn dus een hoop manieren waarop het kiezen voor de juiste zorgverzekeraar kan helpen met een duurzamere wereld. Laat jouw huidige zorgverzekeraar qua duurzaamheid wat te wensen over? Wissel dan voor 31 december nog, zodat jij ook met een goed gevoel het nieuwe jaar in kan luiden!