Duurzaamheid is steeds belangrijker geworden voor ondernemers. Hoewel we grote stappen zetten voor het klimaat en een betere wereld, is het goed om ook eens na te denken over het gebruik van de zakelijke smartphone. Ieder jaar een nieuw toestel aanschaffen is uiteraard weinig duurzaam. Als je er voor kiest om langer met je toestel te doen, is dat beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Het leven is door de hoge inflatie in de afgelopen 2 jaar fors duurder geworden. Om deze reden is het goed eens te overwegen duurzame keuzes te maken als het gaat om de zakelijke smartphone en het bijbehorende mobiele abonnement.

Duurzame trends voor je zakelijke smartphone

Wil je een nieuwe smartphone, omdat het huidige toestel echt niet meer voldoet? Dan is het goed om na te denken over duurzame oplossingen voor dit probleem. Zo is er een duurzaam merk op de markt dat Fairphone heet. Een toestel van dit merk is niet goedkoop, maar het is wel een smartphone die volledig duurzaam is geproduceerd. Maar er zijn meer opties, zoals het aanschaffen van een refurbished toestel, je oude toestel inleveren en letten op je dataverbruik. En daarnaast wordt er ook steeds meer gekozen voor het zogeheten Sim Only abonnement, een mobiel abonnement zonder een nieuw toestel.

Gebruik van een refurbished toestel

Een nieuwe smartphone kopen van de fabrikant is geen duurzame optie voor een zakelijke smartphone. Door te kiezen voor een refurbished smartphone, laat je de fabrikant weten dat ‘overproduceren’ geen optie meer is. Dit zijn namelijk gebruikte toestellen, die volledig schoongemaakt en technisch nagekeken zijn. Indien nodig zijn de toestellen gerepareerd. Op die manier kun je energie besparen en milieuvervuiling tegengaan. Bij het produceren van een smartphone wordt tot wel tien keer meer energie gebruikt als bij het gebruik ervan. Door een refurbished toestel te kopen, hoeft er geen nieuw toestel geproduceerd te worden.

Bovendien zijn refurbished toestellen ook een stuk goedkoper in de aanschaf, ten opzichte van een nieuwe telefoon. De besparing die daarmee gepaard gaat, leidt ertoe dat er minder gewerkt hoeft te worden. Op die manier is het weer mogelijk CO2-uitstoot te besparen. Het geld dat je uitspaart, kun je bijvoorbeeld investeren in het laten aanplanten van bomen of de aanschaf van een zonnepaneel. Zo doe je ook nog iets goed voor deze wereld.

Je oude smartphone inruilen

Bij veel telecombedrijven is het tegenwoordig mogelijk om je oude smartphone in te ruilen voor recycling. In 2024 zullen naar verwachting nog meer mensen gebruik gaan maken van deze mogelijkheid. Volgens cijfers van Milieu Centraal hebben Nederlandse huishoudens nog zo’n drie miljoen smartphones liggen die niet gebruikt worden. In smartphones zitten veel kostbare materialen die gemakkelijk kunnen worden hergebruikt voor de productie van een nieuwe smartphone. In een ton mobiele telefoons zit bijvoorbeeld twintig keer meer goud dan in een ton gouderts. Daarom is het goed om de oude smartphones in te leveren voor recycling. Bij sommige winkels krijg je zelfs nog een (klein) bedrag als je je oude smartphone inlevert. In andere gevallen kun je deze inleveren bij een WECYCLE-punt.

Als je zakelijke smartphone nog goed werkt, maar deze fiscaal al helemaal is afgeschreven, is het uiteraard ook mogelijk deze te doneren aan vrienden of familie. Ook op die manier is het mogelijk om de productie van een nieuw toestel te voorkomen.

Kiezen voor een Sim Only abonnement

Een andere duurzame trend die naar verwachting verder zal doorzetten in 2024 is het kiezen voor een Sim Only abonnement. Het mobiele abonnement zonder toestel is de laatste jaren steeds populairder geworden, en is geschikt voor mensen die geen nieuwe smartphone hoeven te hebben, maar die wel een nieuw mobiel abonnement willen hebben. Vaak kan het nieuwe mobiele telefoonabonnement tegen gunstigere voorwaarden worden afgesloten dan het huidige mobiele telefoonabonnement. Sim Only abonnementen zijn de goedkoopste telefoonabonnementen die er op de markt te vinden zijn, omdat je immers geen nieuw toestel hoeft te betalen of hoeft te financieren, via een toestelbundel. Een abonnement zonder toestel kan goed volstaan als je huidige smartphone nog goed werkt, als je geld wilt besparen, maar ook als je wilt dat de grondstoffen voor een nieuwe smartphone worden uitgespaard. Op het punt van duurzaamheid bekeken is een Sim Only abonnement altijd beter dan een abonnement met een nieuw toestel.

Opteren voor een smartphone van een duurzamer telefoonmerk

Wil je toch een mobiel abonnement met toestel of gewoon een los toestel aanschaffen, dan is een smartphone van het merk Fairphone de beste keuze. Dit is het enige telefoonmerk dat smartphones produceert die optimaal duurzaam zijn. Goed om te weten is dat Fairphones 5 tot 8 jaar mee kunnen gaan, terwijl de gemiddelde smartphone van andere telefoonmerken eerder zo’n 2 tot 4 jaar meegaat. Qua levensduur is een Fairphone dus al veel duurzamer. Een deel van het materiaal dat is gebruikt voor een Fairphone is bovendien gerecycled, en je kunt veel onderdelen van een Fairphone zelf vervangen. In 2024 zal de afzet van Fairphones naar verwachting opnieuw toenemen, als gevolg van het feit dat zowel zakelijke gebruikers als particulieren steeds bewuster zijn bij het doen van hun aankopen. En goed om te weten is dat zelfs de randproducten van Fairphone zo duurzaam mogelijk worden geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan de Fairbuds XL, de repareerbare koptelefoon, waar we eerder dit jaar al over schreven.

Minder data verbruiken

Je staat er wellicht niet bij stil, maar wist je dat je ook duurzaam kunt ondernemen door minder data te verbruiken op je smartphone? Vrijwel alle smartphones hebben de ondersteuning om mobiel te internetten. We verbruiken tegenwoordig enorme hoeveelheden data. Bestanden zoals foto’s en video’s in de cloud worden steeds groter. Er is steeds meer aanbod van streamingdiensten en bijna iedereen heeft meerdere accounts op social media. Daardoor is het dataverkeer behoorlijk toegenomen. Er is daarom ook meer vraag naar datacenters. Deze datacenters slurpen echt veel energie. 100 GB dataverbruik in de cloud staat gelijk aan 0,1 ton CO2-uitstoot.

Wie echt duurzaam wil ondernemen met zijn smartphone, doet er goed aan zuinig te zijn met het gebruik van data. Met minder dataverbruik ben je ook goedkoper uit met je zakelijke mobiele abonnement, want je zou dan namelijk afkunnen met een goedkoper telefoonabonnement, met een kleinere databundel. Verwijder daarom regelmatig grote bestanden van de cloud en sla deze op middels een externe harde schijf. Schrijf je uit van zakelijke nieuwsbrieven en verwijder ongebruikte bestanden van Dropbox en iCloud. Op deze manier is het mogelijk om de voetafdruk van je zakelijke smartphone te verkleinen.