Op woensdag 15 november was de heropening van de innovatieve recyclingfabriek Recon Polymers in Roosendaal. Een boeiende dag waar Tetra Pak, HEDRA en Recon Polymers verschillende stakeholders verwelkomden. Er zijn inzichten gedeeld over het recyclen van drankenkartons, toepassingen van PolyAl uitgelicht, en verkend hoe recycling en afvalbeheer van drankenkartons in de toekomst verder wordt geoptimaliseerd.
Dirk van Loon, Managing Director bij Recon Polymers: “We werken al lange tijd samen met Tetra Pak. PolyAl recycling maakt een nieuwe bloei door die een aanzienlijke impact zal hebben op de regio. De investering van Tetra Pak heeft ons de mogelijkheid gegeven om snel te transformeren naar een volledig gemoderniseerde en nieuw ontworpen faciliteit. Dit heeft de capaciteit direct toe laten nemen, wat energie- en kostenbesparing in ons proces mogelijk maakt.”
De dag begon met een presentatie door Markus Pfanner, VP Sustainability bij Tetra Pak. Hij vertelde over de totstandkoming van de samenwerking met Recon Polymers, en de mogelijkheden die het recycleproces biedt voor het hergebruiken van PolyAl. Aanvullend werd gesproken over de transformatie van Recon Polymers als pilotlijn, tot een volledig schaalbaar en operationeel proces. De recylcecapaciteit is daardoor minimaal verviervoudigd, met stoom als enige bijproduct dankzij de verbeterde efficiëntie.
Inge Eggermont, Algemeen Directeur van HEDRA licht toe: “Door de investering wordt de recyclingcapaciteit vergroot met minimaal 8.000 ton per jaar, wat betekent dat ongeveer 30% van alle PolyAl uit drankenkartons uit Nederland, maar ook België en Frankrijk gerecycled zal worden bij Recon Polymers, wat ons erg trots maakt op dit Nederlandse bedrijf.”
Tijdens de rondleiding door de recyclefabriek werd het gehele recycleproces van begin tot eind toegelicht. Interessante inzichten hieruit zijn:
- Recon Polymers ontvangt pallets met plastic en aluminium afkomstig uit drankenkartons. Vervolgens wordt dit in een drie-stappenproces, bestaande uit versnippering, maling en scheiding verwerkt tot korrels.
- Het unieke recyclingproces is schaalbaar en de mogelijkheden om dit onder andere buiten Nederland verder uit te breiden worden verkend.
- Tetra Pak en Recon Polymers werken intensief samen met de afnemers van het eindproduct, zoals Aectual voor interieuroplossingen, en AVK Plastics voor pallets. In dit proces stemmen alle partijen, van afnemer tot producent, hun producten op elkaar af, om zo een hoogwaardige productieketen te garanderen.
Markus Pfanner, VP Sustainability bij Tetra Pak vertelde over de samenwerking: “Drankenkartons zijn ontworpen om gerecycled te worden. Een efficiënte infrastructuur blijft een voorwaarde om recycling te garanderen. Deze samenwerking op het snijvlak van technologie en investering demonstreert de volledige recycling in de praktijk, en de mogelijkheden om op te schalen. Het levert tevens eindproducten van hoge kwaliteit die nieuwe plastics vervangen. De investering en voortdurende samenwerking met Recon Polymers weerspiegelen een logische volgende stap in onze bijdragen aan duurzaamheidsambities en de wettelijke eisen in Europa.”