Samen met werknemersorganisaties
Bleker reageert tevreden op de eindevaluatie van SER-initiatief Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). ‘Het SER-initiatief zie ik als een vorm van zelfregulering waarmee het georganiseerd bedrijfsleven samen met werknemersorganisaties inzichtelijk maakt hoe Nederlandse bedrijven hun ketenverantwoordelijkheid invullen’, aldus de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). VNO-NCW en MKB-Nederland vinden speciale MVO-wetgeving dan ook volkomen onnodig en ongewenst.

Urgentie op vele fronten
Want Bleker zegt ook: ‘De inspanningen van VNO-NCW, vakverenigingen, brancheorganisaties, bedrijfschappen, MVO Nederland en koplopers zoals de Dutch Sustainable Growth Coalition laten zien dat op vele fronten urgentie wordt gevoeld om invulling te geven aan het thema IMVO.’
Wel zou hij graag zien dat meer, met name kleine en middelgrote, bedrijven aan de slag zouden gaan met MVO. Ook VNO-NCW en MKB-Nederland roepen hun achterban op werk te maken van MVO-beleid in de praktijk.

Behaalde resultaten
In 2008 ondertekenden werkgevers- en werknemersorganisaties de ‘Verklaring IMVO’. De SER is positief over de behaalde resultaten en de goede ontwikkelingen sindsdien. De ondernemingsorganisaties zijn blij dat de staatsecretaris de conclusies van de Sociaal Economische Raad onderschrijft. Dat biedt ruimte om (I)MVO de komende jaren verder vorm te geven, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Integrale visie
Verder verwijst Bleker in de brief naar de publicatie ‘Onze gemeenschappelijke toekomst’ van VNO-NCW en MKB-Nederland. Volgens hem hebben de beide ondernemingsorganisaties de begrippen MVO en duurzame ontwikkeling stevig verankerd in hun integrale visie. Ook is hij lovend over de vakcentrales die IMVO op de agenda hebben gezet bij cao-onderhandelaren en bij bedrijven.