Europa streeft ernaar om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Wat dat betekent? Grondstoffen na gebruik niet afdanken, maar een nieuw leven geven. In deze economie bestaat er bijna geen afval meer en wordt alles steeds teruggebracht in de maatschappij. In Nederland zijn we al goed op weg: we recyclen bijna tachtig procent van al het afval! Een prestatie om trots op te zijn. Waar nog wel een grote kans ligt, is bij de recycling voor bedrijven.
Onze lineaire economie is al lange tijd niet houdbaar. We verzamelen grondstoffen, vormen deze om tot producten en danken ze vervolgens af als afval. Door de alsmaar groeiende wereldbevolking en de steeds grotere vraag naar producten, groeit de druk op onze natuurlijke hulpbronnen en het milieu, met uitputting en milieuproblemen als gevolg. Om dit te voorkomen, wordt de shift naar een circulaire economie gemaakt. Daarbij is het belangrijk dat we vandaag de dag al starten met aanpassingen, zowel binnen huishoudens als in het bedrijfsleven. Als ondernemer kun je een steentje bijdragen door jouw bedrijfsafval goed te scheiden en te recyclen.
Recycling voor bedrijven: de voordelen
Als je als organisatie op de juiste manier jouw afval scheidt en recycled, maak je op verschillende manieren een positieve impact op onze aarde:
- Recyclen is goed voor het milieu: hergebruik levert een lagere CO2-uitstoot op, voorkomt uitputting van fossiele brandstoffen en helpt bij het behoud van bossen en natuur.
- Recyclen bespaart energie en grondstoffen: er hoeven namelijk geen nieuwe producten geproduceerd te worden, wat veel energie en schaarse grondstoffen kost.
- Recyclen vermindert de afvalberg op stortplaatsen: hierdoor besparen we kostbare grondruimte en verminderen we de schadelijke effecten van stortplaatsen op het milieu.
Met recyclen draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar ook aan een groener bedrijfsimago. Onderzoek toont namelijk aan dat duurzaam ondernemen voor bedrijven, klanten en de overheid steeds belangrijker wordt. Bovendien ben je met gerecyclede producten minder afhankelijk van alsmaar schaarsere en duurdere grondstoffen.
Tip: Schakel professionele recycling bedrijven in
Wil je als ondernemer jouw bedrijfsafval volledig recyclen, overweeg dan eens professionele recycling bedrijven in te schakelen, zoals familiebedrijf Schenk Recycling. Alles begint namelijk bij een juiste afvalscheiding en afvalinzameling door een afvalverwerker die je vertrouwt en waarvan je zeker weet dat de afvalstromen op de juiste manier worden verwerkt. Met hun jarenlange ervaring helpen zij jouw afvalbeheer zo efficiënt en duurzaam mogelijk in te richten waardoor je een minimale impact op het milieu maakt en helpt bij het besparen van energie en grondstoffen. De experts geven advies welke inzamelmethoden het beste voor jouw organisatie ingezet kunnen worden, waarna ze het afval correct inzamelen, verwerken, sorteren en verhandelen. Een totaaloplossing waarmee je als ondernemer bijdraagt aan een toekomstbestendige planeet.
Een stapje extra met de R-ladder
Wil je meer doen om bij te dragen aan een circulaire economie? Pas dan de circulaire strategieën van de zogenaamde R-ladder toe in jouw bedrijf. Hoe hoger een strategie op de R-Ladder staat, hoe meer circulair de strategie is en hoe meer grondstoffen bespaard worden:
- Refuse en Rethink: Stap af van materialen en producten die niet duurzaam of circulair zijn. Dit kan bijvoorbeeld het vermijden van single-use plastics, niet-duurzame verpakkingen of niet-recyclebare producten omvatten.
- Reduce: Minimaliseer de hoeveelheid materialen en middelen die je bedrijf gebruikt. Optimaliseer processen om verspilling te verminderen en efficiënter om te gaan met grondstoffen.
- Reuse: Denk aan manieren om verpakkingen, materialen of zelfs hele producten opnieuw te gebruiken. Dit kan zowel intern als extern gebeuren, zoals het opzetten van een retoursysteem voor producten.
- Repair, Refurbish, Remanufacture en Repurpose: Stimuleer reparatie en onderhoud van producten, zodat ze langer meegaan. Bied reparatiediensten aan klanten aan en overweeg om zelfs producten te ontwerpen die gemakkelijk te repareren zijn.
- Recycle: Zorg voor een effectief recyclingsysteem binnen je bedrijf en moedig het gebruik van gerecyclede materialen aan in je productieprocessen. Je kunt hiervoor recycling bedrijven inschakelen: zij transporteren, verwerken, sorteren en verhandelen diverse afvalstromen.
- Recover: Win energie terug door verbranding. De verbranding zet het materiaal om in warmte en elektriciteit. In een circulaire economie komt zo min mogelijk materiaal bij deze stap terecht.