Duurzamer verpakt
De frisdranksector zet stevig in op de verduurzaming van plastic flesjes. Zo gebruikt het gros van de merken gerecyclede PET en bioplastics en verminderen ze het verpakkingsgewicht. Onderzoeksmanager Imke van Schaaijk van Rankabrand.nl: “Omdat het verpakkingsmateriaal de veroorzaker is van een aanzienlijk deel van de CO2-voetafdruk in de frisdranksector, is dit een belangrijke ontwikkeling. Ook zetten de merken hiermee duurzaamheid in de kijker.”

Concrete doelstellingen nog nodig
Hierbij is wel extra alertheid geboden tegen zogenaamde greenwashing. “Veel merken zijn nog onduidelijk over de herkomst van bioplastics en het percentage van de gebruikte gerecyclede plastics”, aldus Van Schaaijk. “Daarom zien wij in de toekomst graag nog concretere gegevens verschijnen.” Rankabrand.nl kijkt kritisch of merken hun volledige bedrijfsvoering verduurzamen en niet alleen gaan voor de quick wins. Zo kan de frisdranksector ook op andere duurzaamheidaspecten nog vooruitgang boeken. Een belangrijk punt is bijvoorbeeld de duurzaamheid van grondstoffen zoals suiker. Hieraan besteden de meeste frisdrankmerken nog weinig aandacht.

Oggu toont duurzaam initiatief
Het merk Oggu laat zien dat grote spelers op de markt, zoals Coca Cola en Pepsi, de lat nog hoger kunnen leggen. Oggu maakt voor 100% gebruik van grondstoffen met een biologisch keurmerk. Ook gebruikt het merk 50% gerecyclede plastics voor de verpakkingen – waar de rest van de sector blijft steken op percentages ver beneden dit niveau. Van Schaaijk: “Het is interessant te zien dat een klein merk als Oggu wat duurzaamheid betreft de toon zet voor de gehele sector. Duidelijk is dat andere frisdrankmerken een inhaalslag kunnen maken. We zien graag dat ook de grote merken deze kans grijpen.”