Op 15 mei 2012 publiceerde Greenpeace het rapport ‘Driving Destruction in the Amazon’ dat onthult dat grote hoeveelheden bomen uit beschermde gebieden van het Amazoneregenwoud worden verbrand tot houtskool voor de productie van ruwijzer. Dit ruwe ijzer is de grondstof voor staal. Het ruwe ijzer wordt geëxporteerd naar de VS waar het omgesmolten wordt tot staal en wordt gekocht en gebruikt door de grootste autofabrikanten in de wereld.

Moderne slavernij
De houtskoolproductie verwoest het leefgebied van inheemse volken in de Amazone. De kampen waar de houtskool gemaakt wordt, liggen diep verscholen in het Amazone regenwoud. Daar werken arbeiders in bijzonder moeilijke omstandigheden als moderne slaven. De onthullingen in het rapport stellen opnieuw vragen bij de betrokkenheid van President Dilma Roussef bij de bescherming van de Amazone.

Stop de cyclus van verwoesting van de Amazone
Greenpeace wil dat de cyclus van verwoesting stopt die begint in de Amazone en eindigt in auto showrooms overal ter wereld. Greenpeace roept de Braziliaanse President Dilma op deze praktijken te stoppen, leiderschap te tonen en de bescherming van de Amazone veilig te stellen. Als Brazilië een serieus genomen wil worden als gastland van de komende Earth Summit in juni zal president Dilma de nieuwe boswet moeten tegenhouden en in plaats daarvan kiezen voor zero deforestation.