MVO binnen ingenieursbureaus
Als voornaamste redenen om aan MVO te doen, noemen de deelnemers: imago/reputatie en bijdragen aan een betere wereld/idealisme (genoemd door resp. 79% en 76% van de respondenten). Ook een groeiende vraag naar MVO-beleid vanuit hun klanten speelt een rol (bij 42% van de respondenten het geval).
De gebieden waar hun maatschappelijk verantwoord ondernemen zich vooral op richt, zijn energieverbruik, maatschappelijke betrokkenheid en mobiliteit.

Het merendeel van de bureaus heeft meetbare doelen op het gebied van MVO opgesteld en er intern geld voor beschikbaar gesteld. Bijna alle grote ingenieursbureaus (meer dan 250 medewerkers) hebben zelfs een formele MVO-functie.
Hoewel MVO voor veel bureaus ook uit imago-overwegingen wordt gedaan, communiceert 18% van de NLingenieurs-leden niet over de eigen MVO-activiteiten.

Rol van de opdrachtgevers
Steeds meer publieke en private opdrachtgevers geven aan dat zij hun opdrachtnemers selecteren op duurzaamheid en/of MVO. Ingenieursbureaus worden met name door nationale overheden (ministeries, Rijkswaterstaat e.d.) en lagere overheden (gemeenten, waterschappen, provincies) gevraagd om MVO-beleid. 30% van de respondenten zegt dat geen enkele opdrachtgever hen vraagt om MVO.

NLingenieurs pleit ervoor dat opdrachtgevers bij ingenieursdiensten ook kijken naar het MVO-gehalte van de adviezen en ontwerpen die ingenieursbureaus leveren, in plaats van alleen naar MVO-aspecten in hun bedrijfsvoering. De impact van hun organisatorische aanpassingen is veel kleiner dan de impact die ze met hun advisering kunnen bewerkstelligen. Zo kan duurzaamheidswinst worden behaald door in adviezen aandacht te besteden aan energiereductie, hergebruik van materialen en gebouwen, levenscycluskosten, mobiliteit e.d.

Maar liefst driekwart van de ingenieursbureaus vindt dat opdrachtgevers te weinig aandacht hebben voor de MVO-waarde van hun dienstverlening. De opdrachtgevers die daar nog het meeste naar kijken, zijn nationale overheidsinstanties en gemeenten. Met name bouwbedrijven, zakelijke dienstverleners en waterschappen hebben te weinig aandacht voor MVO binnen de dienstverlening van de bureaus.

NLingenieurs vindt het positief dat veel opdrachtgevers ook maatschappelijk verantwoord ondernemen van belang vinden. Maar zij roept hen op om daarbij wel te focussen op de plekken waar de meeste winst op dat vlak te behalen is. Daag advies- en ingenieursbureaus uit om met het meeste duurzame advies te komen!