Hoe zou het milieu er in 2050 uit kunnen zien?
In 2050 zal de wereldbevolking volgens de projectie van 7 miljard naar meer dan 9 miljard stijgen en de wereldeconomie zal bijna viermaal zo groot worden, met een groeiende vraag naar energie en natuurlijke hulpbronnen als gevolg. In China en India neemt de gemiddelde BNP-groei af, terwijl in Afrika de groei tussen 2030 en 2050 het sterkst zal zijn. De projectie laat zien dat in OESO-landen meer dan een kwart van de bevolking in 2050 65 jaar of ouder zal zijn, vergeleken met 15% vandaag. Ook in China en India zal de bevolking vergrijzen, terwijl in andere delen van de wereld, met name Afrika, de jongere bevolkingsgroepen naar verwachting snel zullen toenemen. Deze demografische verschuivingen en de hogere levensstandaard leiden tot veranderingen in levensstijl en consumptiepatronen. Dat heeft belangrijke gevolgen hebben voor het milieu. Nagenoeg 70% van de wereldbevolking zal in 2050 in steden wonen, waardoor de problemen als luchtvervuiling, verkeersopstoppingen en afval groter zullen worden.
Een wereldeconomie die viermaal groter is dan die van vandaag zal in 2050 volgens de projectie 80% meer energie verbruiken. Als meer effectieve beleidsmaatregelen uitbijven is het aandeel van fossiele brandstoffen in de wereldwijde energiemix dan nog steeds ca. 85%. Opkomende landen zoals Brazilië, Rusland, India, Indonesië, China en Zuid-Afrika (BRIICS) zullen de grote energieverbruikers worden. Aangezien de groeiende bevolking moet worden gevoed op basis van veranderende voedingsvoorkeuren, zal landbouwgrond overal ter wereld de komende 10 jaar uitgebreid worden, maar de groei zal minder sterk zijn dan in het verleden.
De combinatie van een gebrek aan nieuwe beleidsmaatregelen en de voortgaande socio-economische trends vormt het “basisscenario” van dit onderzoek. Volgens het basisscenario zal de druk op het milieu toenemen. De vooruitgang die wordt geboekt bij het aanpakken van milieuverontreiniging en de meer efficiënte inzet van natuurlijke hulpbronnen lopen niet in de pas met bevolkingstoename en stijgende levensstandaarden. Volgens de projectie zal het natuurlijke kapitaal tot 2050 onverminderd degraderen en eroderen, met het risico van onomkeerbare veranderingen die twee eeuwen van stijgende levensstandaard ongedaan kunnen maken.
Lees de volledige samenvatting via de link.