In juni 2023 heeft het Europese Parlement haar standpunt aangenomen voor de invoering van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Deze voorgenomen wetgeving heeft grote gevolgen voor bedrijven en hun duurzaamheidsinspanningen. Wat houdt de CSDDD in en wat gaat het voor u als ondernemer betekenen?
De achtergrond van de CSDDD
Internationale richtlijnen zoals de United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights en de OECD Guidelines on Responsible Business Conduct benadrukken het belang van respect voor het milieu en mensenrechten door bedrijven. Maar deze richtlijnen zijn niet bindend en veel bedrijven gaan er te vrijblijvend mee om. Volgens de Europese Commissie controleert slechts 37% van de ondervraagde bedrijven of mensenrechten en milieu worden gerespecteerd. Slechts 16% doet dit voor de gehele toeleveringsketen. De CSDDD is een voorstel om dit probleem aan te pakken en bedrijven te verplichten hun bedrijfsvoering duurzamer te maken.
Wie valt er onder de CSDDD?
De CSDDD is van toepassing op ‘grote bedrijven‘:
- Bedrijven met meer dan 500 werknemers en een wereldwijde omzet van meer dan 150 miljoen euro.
- Bedrijven met meer dan 250 werknemers en een wereldwijde omzet van meer dan 40 miljoen euro, die actief zijn in een hoge risico sector zoals de textielindustrie.
- Bedrijven van buiten de EU die voldoen aan bovenstaande criteria en hun omzet volledig in de EU behalen. Deze bedrijven vallen ook onder de CSDDD.
Wat zijn de verplichtingen van de CSDDD?
De CSDDD legt een aantal verplichtingen op aan deze bedrijven. Ze moeten een beleid opstellen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, de negatieve effecten op mens en milieu identificeren en voorkomen, en een klachtenprocedure instellen. Bovendien moeten ze aantonen dat hun bedrijfsmodel en strategie in lijn zijn met een duurzame economie en het beperken van de opwarming van de aarde tot 1.5 °C, in lijn met het Parijsakkoord.
Opstellen van beleid
Elk bedrijf moet een uitgebreid beleid opstellen dat zich richt op verantwoord ondernemen met betrekking tot mens en milieu. Dit beleid moet jaarlijks worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat het bedrijf up-to-date blijft met de nieuwste duurzaamheidsnormen en -praktijken. Het beleid moet een gedetailleerd plan van aanpak bevatten, een gedragscode voor werknemers en dochterondernemingen, en een beschrijving van de processen die worden gebruikt om maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen. Dit beleid dient als een routekaart voor het bedrijf om zijn duurzaamheidsdoelen te bereiken en om verantwoording af te leggen aan stakeholders.
Klachtenprocedure
Bedrijven moeten ook een robuuste klachtenprocedure instellen. Deze procedure moet toegankelijk en transparant zijn, zodat stakeholders hun zorgen kunnen uiten wanneer er vermoedens bestaan over negatieve effecten op mens en milieu. Dit kan variëren van werknemers die onveilige werkomstandigheden melden tot leveranciers die onethische praktijken in de toeleveringsketen aan de kaak stellen. Het instellen van een effectieve klachtenprocedure is een cruciale stap in het bevorderen van transparantie en verantwoording binnen de organisatie.
Het tegengaan van klimaatverandering
Naast de voorgaande verplichtingen gerelateerd aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, moeten bedrijven ook aantonen dat hun bedrijfsmodel en strategie in lijn zijn met een duurzame economie. Dit betekent dat ze moeten laten zien hoe hun bedrijfsactiviteiten bijdragen aan het beperken van de opwarming van de aarde tot 1.5 °C, in lijn met het Parijsakkoord. Dit kan bijvoorbeeld door het verminderen van de CO2-uitstoot, het investeren in hernieuwbare energie, of het implementeren van circulaire bedrijfsmodellen. Het aantonen van deze inzet voor klimaatactie is niet alleen goed voor de planeet, maar kan ook zakelijke voordelen opleveren, zoals kostenbesparingen en verbeterde merkreputatie.
Wat betekent dit voor het MKB?
Hoewel de CSDDD niet direct van toepassing is op het MKB, heeft het toch gevolgen. Als u onderdeel bent van de toeleveringsketen van een groot bedrijf dat onder de CSDDD valt, kan dit bedrijf u verplichten om te verzekeren dat er geen negatieve effecten op mens en milieu optreden in uw bedrijfsvoering. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat dit ruim 77% van de MKB-bedrijven in de UK is. De CSDDD houdt hier rekening mee en stelt dat dergelijke contracten niet te belastend mogen zijn voor het MKB.
Valentijn van Schooten, Eevery