Heb jij plannen om een externe bijeenkomst te organiseren met je bedrijf, dus in een ruimte buiten je eigen locatie? Er zijn in Nederland meer dan genoeg locaties waar je een ruimte kunt huren, maar als duurzame onderneming ga je natuurlijk het liefst ook voor duurzame zaalverhuur. Waar let je op om een passende locatie te vinden voor een duurzame externe bijeenkomst?

Veel faciliteiten voor elektrische auto’s en goede OV-bereikbaarheid

Als duurzaamheid een belangrijk thema voor je is, zal dat ook terugkomen in het eventuele wagenpark van je bedrijf, de levenswijze van je medewerkers én je klanten en zakenpartners. Daarom is het heel logisch dat wanneer je een bijeenkomst organiseert, daar veel mensen op af komen met een elektrische auto of met het openbaar vervoer. Dat zijn immers duurzame keuzes. Dan is het ook belangrijk dat er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn bij de locatie met oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s, en dat de locatie gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken is. Van dat laatste profiteer je als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van zaalverhuur in Rotterdam of een andere grote stad.

Vegetarisch en veganistisch aanbod in de catering

Naast vervoer is ook voedsel een aspect dat je vanuit duurzaamheid kunt benaderen. Vegetarisch en veganistisch eten is een duurzame keuze, en het is goed denkbaar dat je als bedrijf in de catering van je bijeenkomst daarvoor wilt kiezen, of op z’n minst een goed aanbod van dergelijk voedsel wilt hebben voor gasten. Lang niet op alle evenementlocaties of in alle horecagelegenheden is dit echter op peil, en daarom moet je de locatie voor je bijeenkomst hier zorgvuldig op uitzoeken. Of je moet de mogelijkheden hebben om een externe cateraar in te schakelen, maar eigenlijk wil je natuurlijk je geld besteden bij een evenementlocatie die duurzaamheid wél hoog in het vaandel heeft staan. In het kader daarvan is het ook interessant om te kijken hoe de aanbieder in kwestie omgaat met voedselverspilling en het tegengaan daarvan.

Energie-efficiëntie van de locatie

Energie-efficiëntie is ook een factor om te laten meewegen bij het selecteren van een duurzame vergaderlocatie. Let op locaties die gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen om hun energiebehoefte te vervullen. Daarnaast is ook de aanwezigheid van energiezuinige verlichting en apparatuur van belang. Zaken zoals slimme thermostaten en automatische uitschakelsystemen tonen een toewijding aan energie-efficiëntie. Als dit soort zaken aan de orde zijn op de locatie, verminderen ze de ecologische voetafdruk van je bijeenkomst.

Milieubewust afvalbeheer

Ook afvalbeheer is een aspect van een duurzame vergaderlocatie. Kies een locatie die actief aan zaken als recycling, compostering en afvalminimalisatie doet. Zijn er scheidingsfaciliteiten voor verschillende soorten afval? Dat is een positief teken van milieubewustzijn. Ook her verminderen van wegwerpitems zoals plastic flessen en wegwerpservies en het aanmoedigen van herbruikbare alternatieven dragen is een duidelijke indicatie van duurzaam afvalbeheer. Dit toont betrokkenheid bij het verminderen van de impact op het milieu en draagt op die manier bij aan een duurzamere bijeenkomst.

Waar je verder natuurlijk sowieso op kunt selecteren, zijn locaties met erkende duurzaamheidscertificeringen, zoals Green Key of BREEAM. Deze certificeringen geven aan dat de locatie zich inzet voor duurzaamheid en milieubewustzijn. Dan nog is het interessant om je te verdiepen in hoe men dicht daar dan voor inzet, maar het is wel een duidelijke indicatie dat men er moeite voor heeft willen doen om zo’n certificering binnen te halen. Je kunt er dan wel van uitgaan dat je met een duurzame locatie te maken hebt.