“Een week voordat het kick-off event plaatsvindt, zijn er al twee keer zo veel aanmeldingen als verwacht, we zijn heel blij met deze grote belangstelling,” zegt Ilse van den Breemer, initiatiefneemster en manager Duurzaamheid bij de Amsterdamse Innovatie Motor (AIM)

“Het congres van volgende week vormt de officiële aftrap om de metropoolregio Amsterdam als centrum voor duurzame ondernemers op de kaart te zetten,” zegt Van den Breemer.

Green Metropole is een mede door de Europese Commissie gefinancierd project dat niet minder dan 74 markt- en overheidspartijen wist te betrekken bij het initiatief. “Green metropole wil duurzaamheid stimuleren door ecopreneurs de kans te geven zich in de metropoolregio Amsterdam te vestigen,” zegt Van den Breemer, “en dit evenement laat zien hoe wij dat gaan doen. Door het ontwikkelen van duurzame bedrijfshuisvesting, bijvoorbeeld, en door het ondersteunen van nieuwe bedrijven met duurzame producten of dienst door het geven van advies en begeleiding.”

Op het kick-off evenement, dat wordt gehouden in Casa400, Eerste Ringdijkstraat 4 in Amsterdam, treden tientallen sprekers op. Wethouder Gehrels van Economische Zaken Amsterdam, André Veneman, Corporate Director Sustainability AkzoNobel en mensen uit wetenschap, politiek en bedrijfsleven delen hun visie op de duurzame economie. Aan het eind van de middag is er een netwerkborrel en presenteren 35 ondernemers op een Duurzaam Ondernemersplein de duurzame producten of diensten waarmee ze hun markt gaan veroveren.

Op het evenement wordt bovendien de Green Metropole Award aangekondigd, die volgend jaar voor het eerst zal worden uitgereikt. Duurzame ondernemers kunnen zich een jaar lang classificeren voor deze award, waarmee de winnaar zich een jaar lang Het Duurzaamste Bedrijf in de Metropoolregio mag noemen. Hiervoor wordt komend jaar elke maand een ‘Ecopreneur van de maand’ genomineerd. De winnaar krijgt onder meer een jaar lang begeleiding van AIM bij het verder ontwikkelen van zijn bedrijfsstrategie. Ook mag hij of zij volgend jaar op Green Metropole een presentatie geven.