De eisen die gelden voor biologische landbouwproductie zijn wettelijk vastgelegd. Dit wil echter niet zeggen dat de ondernemers in deze sector zich uitsluitend tot die eisen beperken. Ondernemers in de biologische glastuinbouw hebben bijvoorbeeld de ambitie uitgesproken om het gebruik van energie uit fossiele brandstoffen (kolen, aardolie, gas) met 80% terug te dringen. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt algemeen beschouwd als niet-duurzaam, omdat de wereldvoorraden in snel tempo opraken. De voorlopers in de biologische glastuinbouw werken al sinds enkele jaren zonder gasaansluiting en maken gebruik van aardwarmte of zonnepanelen.
Arend Zeelenberg, ketenmanager AGF bij Bionext: “Een mooi voorbeeld is het bedrijf BiJo Logische Groenten uit ’s Gravenzande. Zij hebben als eerste glastuinbouwbedrijf het carbon foot print certificaat behaald en maken geen gebruik meer van fossiele brandstoffen. Jaarlijks scheelt dit 3,5 miljoen kilo CO2-uitstoot wat overeenkomt met ruim 700 keer de wereld rondrijden in een personenauto.” Het biologisch-dynamische akkerbouwbedrijf Zonnegoed van Joost van Strien is ook een innoverend bedrijf. Het richt zich vooral op duurzaam bodembeheer (o.a. CO2-vastlegging in de bodem) en werkt klimaatneutraal. Het bedrijf heeft vaste rijpaden, ploegt de grond zo ondiep mogelijk om en gebruikt luzernemaaisel als meststof. Dit zorgt voor een spectaculaire groei van de wormenpopulatie en maakt drijfmest vrijwel overbodig. Men gebruikt zelfs elektrisch aangedreven wiedmachines met zonnepanelen op het dak, die zonder bestuurder over het land kunnen rijden.
Bavo van den Idsert, directeur Bionext: “Wij gaan ondernemers stimuleren om dit soort voorbeelden snel te volgen. Dat is niet meer dan logisch, het past bij de biologische manier van denken en werken en de consument verwacht het eigenlijk ook dat we een voortrekkersrol nemen.”
Met de hulp van samenwerkingspartners in het bedrijfsleven wil Bionext zorgen voor een ‘stroomversnelling’ bij het gebruik van duurzame, groene energie. Van den Idsert: “Dit jaar zullen er pilot projecten opgestart worden, bijvoorbeeld voor de biologische melkveehouderij. We zijn nu aan het verkennen welke mogelijkheden er zijn voor bijvoorbeeld een omvangrijk project met zonnepanelen op daken van biologische boerenbedrijven.”
Om zelf klimaatneutraal te worden heeft Bionext de eigen CO2 voetafdruk laten berekenen door haar strategische partner Soil & More. Dit heeft informatie opgeleverd waarmee de organisatie in de komende jaren de CO2-uitstoot kan reduceren. Per direct wordt de uitstoot gecompenseerd via composteringsprojecten van Soil & More. Bionext mag zich hiermee een klimaatneutrale organisatie noemen.