Sindskort repareert het United Repair Centre (URC) sportproducten van Decathlon. Het doel van deze samenwerking is om sportproducten een tweede leven te geven en daarmee de levensduur van deze producten te verlengen. URC werkt hierbij met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, waardoor de samenwerking ook de maatschappelijke impact waarborgt.
De samenwerking
Na een pilotperiode van 4 maanden, slaan United Repair Centre (URC) en Decathlon nu definitief de handen ineen voor het repareren van sportproducten. Bij de samenwerking ligt de focus op het repareren van alle textiel, zoals kleding, rugzakken en slaapzakken. Doordat URC gespecialiseerd is op het gebied van reparaties, kan Decathlon een hoge kwaliteit waarborgen en is de impact van de samenwerking groter. Zo verwacht Decathlon dankzij het URC in het eerste jaar al duizend reparaties te kunnen realiseren. Daarnaast biedt het URC werkgelegenheid aan medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij ze hen opleiden tot kledingreparateurs van hoog niveau. Deze twee factoren maken URC de ideale partner voor Decathlon op het gebied van reparaties.
Het belang van circulaire initiatieven
Momenteel wordt het belang van duurzamere retail steeds duidelijker. Een essentieel onderdeel van duurzame retail is het hebben van circulaire initiatieven, zoals reparatie. Kledingreparaties verlengen de levensduur van de gerepareerde producten, wat het onnodig aanschaffen van nieuwe producten en daarmee extra CO2-uitstoot voorkomt. Daarnaast kunnen klanten hierdoor voor een kleine prijs langer genieten van hun producten. Het United Repair Centre doet er alles aan om toonaangevende merken te ondersteunen bij het behalen van circulaire doelen. Ze doen dit door hoogwaardige kledingreparatie diensten aan te bieden.
Naast reparatie houdt Decathlon zich momenteel intensief bezig met andere circulaire projecten: BuyBack, Second Life en Rental. Alle circulaire projecten van Decathlon zijn hier te vinden.
Reparatie bij Decathlon
Decathlon houdt zich al sinds 1986 bezig met reparatie. Waar in het begin voornamelijk gefocust was op het repareren van fietsen en later op ander sportmateriaal, gaat Decathlon nu voor het eerst ook textiel repareren. Hierbij willen beide partijen consumenten ervan overtuigen dat repareren de eerste optie is bij een kapot product.
Naast textiel kan Decathlon zelf alle tenten, SUP’s, kajaks en fietsen (met uitzondering van lak- of carbonreparaties) repareren in de centrale werkplaats gelegen in hun eigen distributiecentrum. Specifiek zijn dat alle producten binnen deze categorieën van hun eigen merken (Quechua, Itiwit, Wedze, Van Rysel, Rockrider, Elops, Riverside en B’twin).