Het Head Stunning Systeem van Topkip is een belangrijke verbetering in de verdoving van de kippen bij de slacht. De methode geeft een verdoving ‘op maat’, rekening houdend met de individuele kip. Op gebied van dierenwelzijn is dit een belangrijke stap vooruit.

In Ovo werkt aan een oplossing voor het laten uitkomen en doden van haantjes in de eiersector. Door in een vroeg stadium in het ei, het geslacht te bepalen is het mogelijk broedeieren met hanen en hennen te scheiden. Zo wordt het laten uitkomen en doden van hanen voorkomen. Met het oog op dierenwelzijn is dit een belangrijke ontwikkeling, aldus de jury.

Grefte Vleeskuikens heeft de stimuleringsprijs gewonnen omdat zij het Terra Sea PLUS systeem hebben ontwikkeld, een klimaatneutrale stal die kan concurreren met een traditionele stal. De jury stimuleert de inspanningen van Grefte Vleeskuikens om het Terra Sea PLUS systeem bij andere pluimveehouders te realiseren.
De wedstrijd is een initiatief van de MVO-stuurgroep (*) van het Productschap Pluimvee en Eieren, het Dutch Poultry Centre en de Stichting Fonds voor Pluimveebelangen. Naast Alexander Rinnooy Kan (SER), bestaat de jury uit Renée Bergkamp (voorheen) directeur-generaal Ondernemen en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Wageningen UR en Bart Jan Krouwel, voorzitter van het Productschap Pluimvee en Eieren.