Het onderzoek werd ingesteld om de impact van de olievervuiling op het milieu en op de lokale gemeenschappen van Ogoniland vast te stellen. Het is het eerste onafhankelijke en wetenschappelijke onderzoek in zijn soort naar de olievervuiling in de Nigerdelta, waar de olieindustrie al meer dan vijftig jaar actief is.
De olieindustrie in de Nigerdelta bestaat uit de regering van Nigeria en multinationale olieondernemingen. Op het vasteland van Nigeria is Shell het grootste oliebedrijf. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de olieinfrastructuur van Ogoniland.
Amnesty International heeft onderzoek gedaan naar de vernietigende effecten van de olievervuiling op mensenrechten in de Nigerdelta. In het rapport ‘Nigeria: Petroleum, pollution and poverty in the Niger Delta’ (zie hieronder) stelt Amnesty vast dat het recht op voedsel, water en de mogelijkheid een inkomen te verwerven in de Nigerdelta ernstig worden geschonden door de olievervuiling. Amnesty toonde in dit rapport aan hoe juist de armste inwoners het slachtoffer worden van de oliewinning door multinationale ondernemingen, en ook hoe zij steeds armer worden door de vervuiling.
Shell erkent aansprakelijkheid
Na een rechtszaak die door bewoners van Bodo in Groot Brittannië is aangespannen tegen Shell heeft het bedrijf zojuist de volledige aansprakelijkheid aanvaard voor de massale vervuiling na twee olielekkages uit 2008. Deze lekkages hebben het leven van bijna 70.000 mensen ontwricht.
Amnesty International heeft nieuw videomateriaal van Bodo en een aantal experts beschikbaar met wie u de effecten op mensenrechten door de oliewinning in de Nigerdelta kunt bespreken. Daarnaast zal Amnesty het UNEP-rapport bij publicatie van commentaar voorzien.