Duurzaamheid staat centraal bij het Auping Take Back System. Bij de levering van een nieuwe matras neemt Auping de oude matras terug. Vervolgens wordt deze door Van Gansewinkel gerecycled. De aanwezige materialen krijgen daardoor een tweede leven als grondstof. De matrasveren worden bijvoorbeeld omgesmolten naar opnieuw te gebruiken staal. Latex en polyether worden onder andere verwerkt in ondertapijt en judomatten.
Ook gaat Van Gansewinkel het afvalmanagement op de productielocaties van Auping optimaliseren.
Gesloten cyclus
Met het retoursysteem voor matrassen zet Auping de eerste stap richting het C2CÃ??-principe voor matrassen. De beddenfabrikant wil zijn bedrijfsprocessen volledig C2CÃ?? inrichten. Daarmee is Auping de eerste beddenfabrikant die produceert binnen een gesloten cyclus. Het doel is om alle producten de komende jaren 100% recyclebaar te maken en tegelijkertijd nog duurzamer en kwalitatief hoogstaander te produceren.
Afval bestaat niet
Auping en Van Gansewinkel hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. De handen ineenslaan voor de ontwikkeling van een retoursysteem was een logische stap, zegt Frank Auer, CEO van Auping. “Met het Auping Take Back System worden materialen uit matrassen op een verantwoorde en milieubewuste wijze hergebruikt. Het past binnen ons beleid dat erop is gericht uiteindelijk volledig Cradle to Cradle te produceren.” Roger Beuting, regiodirecteur van Van Gansewinkel beaamt de natuurlijke samenwerking met Auping. “Afval bestaat niet, is onze visie en dit maken we ook waar. Met onze kennis van materialen, recyclingprocessen en logistieke systemen geven we afval een tweede leven als grondstof. Het is zonde als matrassen op de vuilstort of afvalverbrandingsoven terechtkomen. We kunnen hier namelijk nog veel bruikbare grondstoffen uithalen,” zegt Beuting.
Auping en Van Gansewinkel hebben als doel een bijdrage te leveren in de strijd tegen grondstoffenschaarste en klimaatverandering. Recycling leidt in vrijwel alle gevallen tot CO2-reductie. Beide partijen zijn aangesloten bij het wetenschappelijke Cradle to Cradle-instituut EPEA.