Na maanden experimenteren werd deze week de eerste circulaire destilleerderij Bad Batch in Utrecht, De Meern geopend met de introductie van ‘bad batches’ van bier en van suikerbiet. De nieuwe ambachtelijke stokerij richt zich op het destilleren van waardevolle consumptiegrondstoffen die anders verspild zouden worden (‘re•spirit’ genoemd). Daarnaast wil de stokerij een broedplaats zijn voor een lokale destilleer community. Bad Batch wil met haar destillaten nieuwe smaken en een bijzondere smaakbeleving van gedestilleerde dranken creëren voor klanten van lokale restaurants en slijterijen. Bad Batch is opgericht door Leidsche Rijner Ivo Cerfontaine die hiermee zijn jarenlange passie voor culinair eten en drinken en zijn ervaring als kok op sterrenniveau in de praktijk brengt.
Twee ‘bad batches’
De eerste re•spirit batch van Bad Batch is een subtiele blend van verschillende soorten Utrechts speciaal bier, waaronder lentebock. Tijdens het destilleren werden roze peperkorrels en limoenschillen toegevoegd, waardoor dit destillaat een fris-fruitige en lichtpittige afdronk heeft.
De tweede batch is gemaakt van de suikerbieten van Banda & Yukon rassen uit de omgeving van Maartensdijk. Bij de verfijnde destillatie is de nadruk gelegd op zowel de karakteristieke aardse en zoete smaken als de geuren van suikerbiet die het destillaat een nostalgische ervaring meegeven.
Circulair en gelimiteerd
Duurzaamheid en circulaire producten staan volop in de belangstelling. Bad Batch oprichter Ivo Cerfontaine: “Bad Batch staat voor bijzondere gedestilleerde dranken van hoge kwaliteit in een gelimiteerde oplage én voor het circulaire- en lokale gedachtengoed. Vandaar onze benaming ‘re•spirit’ voor gedestilleerd van restgrondstoffen. We maken iedere Bad Batch in een beperkte oplage met een eigen verrassend smaakprofiel en een uniek batch- en bottle-nummer. Daarmee wordt elke fles persoonlijk en exclusief.”
“Ik heb altijd geëxperimenteerd met smaken. In het verleden heb ik als kok ervaring opgedaan bij de sterrenrestaurants van Paul Bocuse (Collonges-au-Mont-d’Or (Lyon) en Aux Armes de France in Ammerschwihr (Elzas)) en bij Der Bloasbalg in Wahlwiller in Limburg, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. In onze tuin destilleer ik al jaren met een kleine ketel om iets anders te creëren van restmaterialen zoals van groente, fruit en bier in plaats van een gin, rum of whisky na te maken. Omdat ik de productie wilde opschalen en continue kwaliteit wil leveren, ontstond het idee om een eigen productie-installatie voor gelimiteerde oplages op te zetten. Ik wilde van het begin af aan alles zelf bouwen en ik heb de samenwerking gezocht met de Hogeschool Utrecht (Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde) en MBO Utrecht (Robotica) voor het ontwerp en de bouw van de destilleerketel.”
“De destilleerderij staat ook open voor belangstellenden die met eigen destillaten willen experimenteren. Zo wil ik een lokale destilleer community creëren voor het hergebruik van waardevolle grondstoffen. Hiermee hoop ik mede-stokers te enthousiasmeren om niet te imiteren wat anderen doen, maar om zelf bijzondere dranken te ontwikkelen en daarmee liefhebbers te verrassen.”
Bad Batch gedestilleerd is verkrijgbaar in een chique apothekersfles (50CL) met een uniek batch- en bottle-nummer gesierd door ‘Lady Rebellia’. Zij staat symbool voor passie, duurzaamheid en om de dingen anders te doen. Bad Batch is vooral bedoeld om puur te drinken en van te genieten als aperitief of digestief. De eerste batches hebben een alcoholpercentage van 40-45%. De eerste Bad Batches zijn nu verkrijgbaar bij gespecialiseerde slijterij Besseling in Utrecht.
Bad Batch Craft Distillery
Bad Batch is een nieuwe, circulaire destilleerderij en community in Utrecht De Meern in 2023 opgericht door Ivo Cerfontaine. Doel van Bad Batch is om eet- en drinkbare grondstoffen die verloren dreigen te gaan te hergebruiken als ‘re•spirit’. Tegelijkertijd wil Bad Batch nieuwe smaken ontdekken en verrassende gedestilleerde dranken creëren. Bij het proeven maakt deze ware spirit of geest zich bekend. Op haar etiketten staat ‘Lady Rebelia’ symbool voor de destillaten van Bad Batch en de passie voor duurzaamheid en om de dingen anders te doen. Ivo Cerfontaine experimenteert al jaren met culinaire smaken en restmaterialen en heeft als kok ervaring bij de sterrenrestaurants van Paul Bocuse (Collonges-au-Mont-d’Or (Lyon), bij Aux Armes de France in Ammerschwihr (Elzas) en bij Der Bloasbalg in Wahlwiller in Limburg waar hij oorspronkelijk vandaan komt.