Hoe kan de jeugd een bijdrage leveren aan een betekeniseconomie? In zijn eerste kinderboek ‘De Regenmaker’ laat Kees Klomp, lector Betekenisvolle Economie aan Hogeschool Rotterdam, zien dat je als individu óók het verschil kunt maken in onze maatschappij. Op zondag 21 mei – aan de vooravond van de Internationale Dag van de Biodiversiteit – presenteerde Klomp zijn boek tijdens het minifestival ‘De kracht van het kleine’, een exclusief biodiversiteitsfeest voor ruim 250 kinderen, ouders en leerkrachten in Kinepolis Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens het festival wordt een film getoond waarin betekenisvolle Nederlanders, zoals Jan Terlouw, Sacha de Boer en Veldhuis & Kemper, uit het boek voorlezen. Dankzij een crowdfunding-actie is een eerste opgave van 20.000 exemplaren gedrukt, die vanaf vandaag op basisscholen worden verspreid. De ambitie is om op termijn alle basisscholen te voorzien van gratis voorleesexemplaren.
Brand! Er is brand in het bos. Wegwezen, vluchten! Alle dieren maken dat ze wegkomen. Behalve Olla. Het kleine vogeltje gelooft er heilig in dat de vuurzee bestreden kan worden. De meeste andere dieren lachen haar uit en rennen het bos uit. Olla neemt een druppel in haar snavel. “Een regenbui is niets meer dan een optelsom dan heel veel kleine druppeltjes.” Steeds meer dieren zien heil in het plan van Olla. Als iedereen nou eens helpt om zoveel mogelijk druppels richting de brand te krijgen… En, ja hoor, uiteindelijk lukt het Olla en de andere helpende dieren om het vuur uit te krijgen. In plaats van dat het bos volledig wordt verwoest, leven ze er nog lang en gelukkig.
Een klein boekje voor grote verandering
Het verhaal De Regenmaker, met het vogeltje Olla in de hoofdrol, is een metafoor om een complex thema – klimaatverandering – op een eenvoudige en toegankelijke manier bespreekbaar te maken. Het boek is gebaseerd op onderzoek dat Kees Klomp voor Hogeschool Rotterdam verricht in het kader van de betekeniseconomie. Zijn lectoraat onderzoekt mogelijkheden om nieuw economisch denken en doen bij ondernemers en studenten te ontwikkelen, met een betekenisvolle houding, betekenisvolle kennis en betekenisvolle vaardigheden. “De Regenmaker is een hoopvol en positief toekomstverhaal. Het laat je voelen dat elke grote verandering klein kan beginnen. Een groots verhaal over een klein vogeltje in een klein boekje voor grote verandering. “Tijdens mijn onderzoek hoor ik van veel mensen dat ze iets willen doen om het systeem waarin we zitten te doorbreken, zodat we aan een betekeniseconomie kunnen bouwen”, vertelt hij. “Dit kinderboek laat zien dat iedereen iets kan betekenen, als we maar met veel zijn.”
Een boekje voor en door kinderen
De Regenmaker is een ode aan biodiversiteit, bewustwording en verandering. Ter viering van de Internationale Dag van de Biodiversiteit zal het verhaal vandaag op zo’n honderd scholen worden voorgelezen. Om ‘De Regenmaker’ visueel gestalte te geven, is daarnaast met ongeveer honderd basisscholieren samengewerkt. Hun tekeningen zijn door de gerenommeerde illustrator Stang Gubbels als basis gebruikt voor het boekje. Het boek is belangeloos uitgegeven door uitgeverij Postcast met als motto ‘Onverwachte verhalen, voor de verandering’. Het bijgaande lespakket is belangeloos ontwikkeld in samenwerking met Frum van Egmond van De Noordwijkse Methode.