Water, energie en andere grondstoffen worden de komende jaren steeds duurder, aldus Gulpers. ,,Nu is water nog gratis, over tien jaar zeker niet meer. Busines as usual zal door de schaarste niet meer mogelijk zijn.” Bedrijven die dit als eerste begrijpen en maatregelen treffen, kunnen hier flink van profiteren.

Relatief simpele maatregelen kunnen de totale besparingen doen oplopen tot 3,4 biljoen euro, berekende ING in een rapport dat donderdag werd gepresenteerd. Dat is circa 5 procent van de wereldeconomie. Bedrijven in de Benelux kunnen in totaal bijna 57 miljard euro besparen, wat neerkomt op 6 procent van hun economie, aldus ING.

Maatregelen

Deze berekeningen zijn gebaseerd op maatregelen waarbij ondernemingen 10 procent minder water en energie verbruiken, een tiende minder gassen uitstoten en 10 procent minder afval produceren. Bedrijven die nu bewust aan duurzaamheid doen, zullen relatief weinig moeite hoeven doen om dit ”laaghangend fruit” te plukken en het voordeel te behalen, aldus ING.

,,De besparing van 57 miljard euro in de Benelux wordt zeker gerealiseerd”, stelde Gulpers. ,,Je ziet dat bedrijven zeer bewust bezig zijn om hun productie duurzamer te maken. En niet alleen dat, bedrijven als Unilever of AkzoNobel kijken ook naar de leveranciers en eindgebruikers. Daar zijn ook veel voordelen te halen.”

Volgens Gulpers herkent de markt overigens nog onvoldoende de waarde van verantwoord ondernemen. ,,Een bedrijf als Unilever wordt op de beurs nog steeds ondergewaardeerd, terwijl ze voorop lopen op dit soort thema’s.”