Wil je met je bedrijf meewerken aan een schonere wereld? En daarbij ook nog eens geld besparen? Het hergebruiken van materialen die deel uitmaken van je bedrijfsprocessen is dan een mooi startpunt.

Gebruikte heftruck als onderdeel van de circulaire economie

Het proces waarbij je afval minimaliseert en waar grondstoffen worden hergebruikt wordt ook wel het systeem van de circulaire economie genoemd. Zo wordt er zo min mogelijk afval geproduceerd. In een tijd dat grondstoffen schaars zijn is het van het grootste belang zuinig te zijn met wat onze planeet (nog) te bieden heeft. Waar we voorheen te maken hadden met een wegwerpmaatschappij, zo moeten we nu ons denken radicaal veranderen met betrekking tot de productie van producten en materialen. Nadenken over de levensduur van een product. In een bedrijf met een magazijn zijn gebruikte heftrucks een voorbeeld van hoe kwaliteitsproducten nog gemakkelijk een tweede leven krijgen.

De Still heftruck: schoon en veelzijdig

Heftrucks zijn een veelgebruikt hulpmiddel in de logistieke sector. De vorkliften worden ingezet bij het verplaatsen van goederen in magazijnen, distributiecentra en andere logistieke omgevingen. Maar heftrucks hebben een beperkte levensduur, en na verloop van tijd zijn ze aan vervanging toe. Je bent dan misschien geneigd de oude te verkopen (en daarmee al wel gedeeltelijk recycling te bevorderen) en te gaan voor een volledig nieuw exemplaar. Maar dat hoeft dus niet. Denk er eens over na hoeveel geld je bespaart wanneer je een gebruikte Still heftruck aanschaft, een schone elektrische vorkheftruck die voldoet aan de wettelijke eisen.

Aanschaf gebruikte heftruck: voor binnen of buiten?

Het is bij de aanschaf van een gebruikte heftruck een goed moment je af te vragen waar je de vorklift voor gaat gebruiken. Is dat binnen of juist buiten? Binnen moet je gezien de regelgeving afstappen van de diesel en overgaan op LPG, of nog beter, elektrisch. Gebruik je de heftruck buiten, dan maakt de brandstof niets uit, maar heb je misschien een exemplaar nodig met wat grotere wielen en bijbehorende banden. Vraag advies aan wat in jouw situatie van toepassing is.

Hergebruik van je oude vorklift

Je oude heftruck wordt netjes gedemonteerd als deze niet meer in z’n geheel kan worden verkocht. De (gereviseerde) onderdelen worden hergebruikt waar mogelijk. Van afval is bijna geen sprake. Zijn ook de onderdelen niet meer voor het doel te gebruiken waarvoor ze zijn ontworpen? Uiteindelijk worden de basismaterialen omgesmolten of van elkaar gescheiden ten behoeve van andere (technische) doeleinden.

Duurzaam imago

Het komt ook het imago van je bedrijf ten goede, wanneer je je pijlen richt op duurzaamheid. Bedrijven die zich inzetten voor een circulaire economie laten zien dat ze bezig zijn met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Natuurlijk, iemand moet de eerste zijn om een gloednieuwe heftruck te kopen voor z’n onderneming. Maar deze onderneming schrijft wel het meeste af op het apparaat. Wees dus slim en schaf een vorkheftruck aan die al dienst heeft gedaan bij iemand anders. De kwaliteit is vrijwel net zo goed als een nieuw exemplaar.