Er is een toenemende stroom Europese regelgeving op het gebied van energiegebruik en eisen die eindafnemers stellen op het gebied van ‘duurzaamheid’ (sustainability). Uit het Franse onderzoek blijkt dat veel kleinere bedrijven niet de expertise en middelen hadden om een complete Life Cycle Analysis (LCA) of vergelijkbare methodiek toe te passen. Om de concurrentie bij te blijven is het belangrijk dat het MKB wel meegaat in deze ontwikkelingen.

Afspraken over de toepassing
Vrijwel ieder land heeft een eigen methode om de milieubelasting of de mate van duurzaamheid te bepalen. Met deze norm wordt een poging gedaan om binnen Europa een standaard methodiek in te voeren die door alle deelnemende lidstaten wordt gesteund en op een consistente wijze wordt opgebouwd en uitgevoerd.

Ecodesign methodology
De van de LCA afgeleide methodiek is gebaseerd op het volgen van een vragenlijst waarmee een aantal indicatoren en waarderingscijfers wordt gegenereerd. Met een algoritme worden verschillende benaderingen/ productieprocessen/ materiaalkeuzes en dergelijke doorgerekend. De methode pretendeert niet dat hiermee de milieubelasting (carbon footprint) per product kan worden berekend en zo verschillende producten van verschillende fabrikanten een rapportcijfer te geven; het gaat hier voornamelijk om een geleid bewustwordingsproces.

Voor wie
De norm is van belang voor bedrijven die mechanische producten ontwikkelen en produceren. Ook brancheorganisaties die het duurzaamheidsstreven van hun leden willen begeleiden en ondersteunen als ook de overheidsorganen die niet nalaten te melden dat ‘duurzaamheid moet’, kunnen het initiatief steunen door financiering en afvaardiging van experts.

Uw mening telt
Eind 2010 is een projectgroep opgericht. NEN zoekt vertegenwoordigers uit de doelgroep om hun mening te geven over dit initiatief. Op 10 mei 2011 vindt de eerste officiële vergadering plaats in Parijs. Om het Nederlandse standpunt bekend te kunnen maken en om mee te kunnen werken aan de totstandkoming van deze Europese norm wordt bij voldoende belangstelling een schaduwcommissie geformeerd. Deze bestaat uit belanghebbenden uit de doelgroep. NEN stelt de faciliteiten en een secretariaat ter beschikking, die uit bijdragen van de belanghebbende commissieleden worden gefinancierd.