Momenteel werken 96 landen samen aan de ontwikkeling van vijf normen voor de circulaire economie. NEN is hierbij de trekker van één van de vijf internationale werkgroepen die zich richt op het meten van circulariteit. Organisaties die kennis van en belang hebben bij deze maatgevende normen zijn van harte welkom om deel te nemen aan de NEN Normcommissie. Bovendien organiseert NEN rond de zomer een informatiebijeenkomst bij NEN in Delft.
Welke organisaties doen al mee?
Deelnemende organisaties aan de Nederlandse normcommissie circulaire economie zijn onder andere het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, ABN AMRO Bank, Philips en Ahrend. Organisaties zoals de World Business Council for Sustainable Development en de Ellen MacArthur Foundation zijn als liaison-partner internationaal nauw betrokken.
NEN consultant Nan van Oldenbeek geeft aan: “De bijdrage van Nederland aan deze nieuwe circulaire normen is enorm belangrijk. Gezien de klimaatcrisis en het grondstoffentekort hebben we een maatschappelijke en morele plicht om bij te dragen aan circulaire oplossingen.”
Hans Kröder (voorzitter van de werkgroep voor het meten van circulariteit) vult aan: “Het proces van meedenken en mee-ontwikkelen biedt private en publieke organisaties praktische inzichten voor hun beleid en implementatie van circulariteit”.
Welke normen worden ontwikkeld?
Van de vijf in ontwikkeling zijnde normen, vormen de volgende drie een basispakket:
In aanvulling op dit basispakket worden de volgende twee normen ontwikkeld:
ISO 59014, een milieumanagement- en circulaire-economienorm: met onder andere principes en eisen om het terugwinnen van grondstoffen (‘secondary materials’) zo duurzaam mogelijk te doen.
ISO 59040, een circulaire-economienorm: voor standaardisering van de uitwisseling van circulaire data van producten en diensten (Product Circularity Data Sheet).
De drie normen van het basispakket worden in februari 2024 gepubliceerd en de twee andere normen volgen eind van dat jaar.
Behoefte aan praktische handvatten
NEN-voorzitter normcommissie Dick Hortensius geeft aan “Nationaal, Europees en wereldwijd is er grote behoefte aan handvatten, randvoorwaarden en kaders om de transitie naar een circulaire economie concreet te maken. Daarbij gaat het om praktische normen die zijn afgestemd met een zo breed mogelijk scala aan verschillende stakeholders.”
Het is daarom goed om te zien dat er momenteel al een groot aantal landen, internationale organisaties en technische commissies van ISO participeren. Zie: ISO/TC 323 Circular economy.
Een circulaire economie creëren kunnen wij alleen als wij samenwerken.
Secretaris Nan van Oldenbeek en voorzitter Hans Kröder bij de meeting in Rwanda (Kigali) van september 2022.