Naast het onderzoek naar de naleving van de Code in 2009 heeft de Monitoring Commissie tevens onderzoek laten doen naar de verantwoordelijkheid van aandeelhouders en de samenstelling en evaluatie van het functioneren van de raad van commissarissen.

VNO-NCW: ‘Zelfregulering werkt onverminderd goed’

Zelfregulering werkt onverminderd goed. Dat zegt VNO-NCW in een reactie op het vandaag verschenen rapport van de Monitoring Commissie Corporate Governance. Deze commissie, onder leiding van Jos Streppel, heeft de naleving van de code voor goed ondernemingsbestuur (Nederlandse Corporate Governance Code) over 2009 onderzocht.

De Commissie Streppel constateert dat het zelfregulerende karakter en het draagvlak van de Code afneemt wanneer de wetgever selectief bepalingen uit de Code neemt en wettelijk vastlegt. VNO-NCW vindt dit een zorgelijke ontwikkeling, vooral daar waar het gaat om bepalingen die net zijn ingevoerd en waar dus helemaal nog niet vaststaat dat zelfregulering niet zou werken. Voor de implementatie van sommige bepalingen is nu eenmaal meer tijd nodig dan voor andere, stelt de ondernemingsorganisatie.
Zo worden nieuwe bepalingen over maatschappelijke aspecten van het ondernemen, over de beschrijving van de voornaamste risico’s en over de verklaring van de betrouwbaarheid van de financiële verslaggeving nu al goed nagevolgd, aldus VNO-NCW.

VNO-NCW is het met de Commissie eens dat aandeelhouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij moeten zich ervan bewust zijn dat ze ook verplichtingen naar ondernemingen hebben. Dat zal zeker de dialoog met de onderneming moeten bevatten. De ondernemingsorganisatie stelt dat daarbij als uitgangspunt blijft, zoals de Commissie ook signaleert, dat de strategie een aangelegenheid is van het bestuur van de onderneming.