SITA Green Label

SITA Green Label voorziet in het 100 procent CO2-neutraal inzamelen en verwerken van afval. “Onze klanten kiezen met deze service bewust voor het milieu. Wij brengen een klein percentage – 0,6 procent – van de factuur extra in rekening, waarmee we gecertificeerde, duurzame energieprojecten financieren, zoals windmolenparken, waterkrachtcentrales en zonnepanelen”, vertelt Adriaan Visser, Algemeen directeur van SITA. “Hiervoor werkt SITA samen met Climate Neutral Group.”

SITA kent naast deze ‘standard’ service ook een ‘premium’ Green Label-service. Met deze variant levert de klant, naast de 100 procent CO2-neutrale afvalverwerking, ook een bijdrage aan het verbeteren van leefomstandigheden van arme bevolkingsgroepen waarvan het bestaan wordt bedreigd als gevolg van klimaatverandering. “Deze variant gaat dus een stapje verder. Met een bijdrage van 2,5 procent per factuur worden én het klimaat én arme bevolkingsgroepen geholpen”, legt Visser uit. “Om de juiste hulp te bieden werken wij samen met de hulporganisatie CARE Nederland.”

Het afgelopen jaar hebben veel klanten aangegeven dat ze op deze vrijwillige manier een extra bijdrage willen geven aan het milieu. “Het betekent voor ons dat we in een behoefte van onze klanten voorzien, die we hiermee tevens helpen om aan de eigen gestelde MVO-doelstellingen te voldoen. Dat heeft in het eerste jaar dus al 20.000 euro voor het goede doel opgeleverd”, aldus Visser.

740 ton CO2

Met de 10.000 euro die Managing director René Toet van Climate Neutral Group vandaag overhandigd kreeg van Charles de Klerk, directeur Marketing en Communicatie van SITA, wordt ongeveer 740 ton CO2 geneutraliseerd. “Dat staat gelijk aan de uitstoot die het gevolg is van zo’n 3,8 miljoen autokilometers”, aldus Toet, die verheugd reageerde op de cheque van SITA en haar klanten.

Hulp in Peruaans hooggebergte

“CARE Nederland gaat de gift van 10.000 euro besteden aan een project zoals in het Peruaanse hooggebergte dat is opgezet na de aardbeving in 2007. Door klimaatverandering worden deze streken getroffen door steeds extremere koudegolven, regenval en hagelbuien. Dit project met de naam Ccasamanta Qarkanakusum, wat zoveel betekent als ‘Wij wapenen ons tegen koudegolven’, omvat zowel fysieke maatregelen – zoals de bouw van met zonnewarmte verwarmde huizen – als een programma waarin de bewoners voorlichting krijgen over zaken als ramppreventie, voeding en hygiëne”, aldus Guus Eskens, directeur CARE Nederland.

SITA en duurzaamheid

SITA doet veel op het gebied van duurzaamheid en is steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden om CO2-uitstoot verder te beperken. SITA betrekt daarvoor ook haar klanten bij haar duurzame afvalbeleid. Het SITA Green Label-initiatief is daarvan een goed voorbeeld. Verder pleit SITA voor hergebruik van afval, waardoor minder grondstoffen nodig zijn en de uitstoot van CO2 wordt beperkt. Daarnaast investeert SITA in afvalenergiecentrales met een hoger energetisch rendement. Deze maand nog ontving SITA de Green and Lean Award uit handen van milieunetwerkorganisatie Connekt voor haar niet aflatende inspanning om de CO2-uitstoot in haar eigen logistieke proces te beperken.

Over Climate Neutral Group

Climate Neutral Group streeft naar een klimaatneutrale wereld; zorgen dat ons handelen als mens en bedrijf geen negatieve impact heeft op het klimaat. Dagelijks helpen zij organisaties en individuen in de transitie naar klimaatneutraal ondernemen en leven om zo te komen tot wat zij noemen: ‘Green business as usual’. Als full service provider doet Climate Neutral Group dit door; het creëren van bewustzijn, het reduceren en managen van de CO2-voetprint, het ontwikkelen en aanbieden van hoogwaardige compensatieprojecten en door co-creatie van klimaatneutrale producten en diensten voor de eigen klant.

www.climateneutralgroup.com

Over CARE

CARE International zet zich in meer dan 65 landen in voor structurele armoedebestrijding en is één van de grootste particuliere hulporganisaties ter wereld. De confederatie telt 14 leden, waaronder het in ramppreventie (Disaster Risk Reduction) en vredesopbouw (Peacebuilding) gespecialiseerde CARE Nederland. CARE is een confessioneel en politiek neutrale en non-discriminatoire organisatie.

www.carenederland.org

Over SITA

Activiteiten – SITA is specialist op het gebied van duurzaam afvalmanagement. SITA verzorgt de inzameling, de recycling of (energetische) verwerking van veel verschillende soorten afval: algemeen restafval, bedrijfsafval, glas, papier en karton en plastic en kunststof verpakkingen. Maar ook: vertrouwelijke informatiedragers, gevaarlijk afval en specifiek ziekenhuisafval. SITA heeft verder bedrijfsonderdelen voor de reiniging van straten, het bestrijden van plaagdieren, voor bodemsanering en voor rioolbeheer en -onderhoud. Bij SITA in Nederland werken ruim 2400 medewerkers verspreid over 40 vestigingen.

Organisatie – SITA Nederland is onderdeel van SITA Northern Europe Waste Services (NEWS). SITA NEWS is het samenwerkingsverband van de SITA-organisaties in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg en is onderdeel van SUEZ ENVIRONNEMENT, het water- en milieu-onderdeel van de industriële groep GDF SUEZ. Als gevolg van de fusie tussen Gaz de France en SUEZ tot GDF SUEZ, hebben de water- en milieu-activiteiten, onder de naam SUEZ ENVIRONNEMENT, een aparte beursnotering gekregen in Parijs.

www.sita.nl