Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen kopen gezamenlijk jaarlijks voor meer dan 50 miljard euro in, waarvan een steeds groter deel duurzaam. Een voorbeeld dat ook bij bedrijven en consumenten steeds meer navolging krijgt.Het rijk blijft onverminderd inzetten op duurzaam inkopen. Daarbij wordt in de toekomst niet alleen gekeken naar het milieu, maar ook naar arbeids- en mensenrechten. In samenspraak met het bedrijfsleven wil het rijk de focus meer richten op innovatie en continue verduurzaming.
“We zijn met duurzaam inkopen op de goede weg. Jammer dat veel mensen nog denken dat duurzaam inkopen duurder uitpakt, want het tegendeel is waar. Door duurzaam in te kopen kan gemiddeld 1% worden bespaard, in sommige situaties is zelfs 5% haalbaar. Ook initiatieven als Rijksmarktplaats en Overbijdeoverheid.nl kunnen de kosten aanzienlijk drukken”, aldus Atsma.
Atsma stuurt vandaag de voortgangsrapportage duurzaam inkopen naar de Tweede Kamer.

Elektrische auto
Een innovatie die bijdraagt aan duurzame ontwikkeling is elektrisch rijden. De staatssecretaris is dan ook blij dat de Dag van de Duurzaamheid dit jaar in het teken staat van elektrisch rijden. Samen met Henk Kroes gaf Atsma in Leeuwarden het startsein voor de Elektrische Elfstedentocht, een karavaan van elektrische voertuigen die vandaag langs verschillende duurzame initiatieven naar Almere rijdt. Atsma: “Ik heb veel waardering voor de bedrijven en ondernemers die hun nek uitsteken met de productie en het gebruik van elektrische voertuigen. Als overheid geven we het goede voorbeeld. We zullen als rijk de komende jaren ca. 400 elektrische voertuigen aanschaffen. De aanschaf en het rijden van elektrische voertuigen blijft fiscaal aantrekkelijk.”

Achtergrond
Het Rijk heeft als ambitie aangegeven om in 2010 voor 100% duurzaam in te kopen. Provincies en waterschappen hebben aangegeven dit jaar voor 50% duurzaam inkopen te doen en gemeenten voor 75%; in 2015 kopen ook zij voor 100% duurzaam in.