Kweekvlees, 3D-geprint voedsel en algen als superfood: voedselproducenten ontwikkelen steeds vaker innovatieve producten. Acht op de tien Nederlandse bedrijven in de voedingssector beschouwt “new food” dan ook als een prioriteit. Dat blijkt uit recent onderzoek door MT Sprout, in opdracht van Tetra Pak, expert in voedselverwerking en – verpakkingsoplossingen. De belangrijkste drijfveer? Bijna zeven op de tien (66%) bedrijven merkt dat consumenten steeds vaker vragen om duurzame, alternatieve voedingsmiddelen.
“New food” draait om het ontwikkelen van ingrediënten die mensen nog niet eerder aten of het toepassen van technologie om bekende ingrediënten op een nieuwe manier te produceren. Meer dan vier op de tien voedingsbedrijven (43%) noemt innovaties op dit gebied cruciaal, terwijl 37 procent ze belangrijk vindt. Slechts 6 procent vindt new food onbelangrijk.
Drijfveren en uitdagingen
De veranderende vraag in de markt is volgens foodprofessionals de belangrijkste reden om voedselinnovaties te omarmen. 66 procent van de bedrijven merkt dat consumenten steeds vaker kiezen voor duurzamere alternatieven, zoals vleesvervangers en sojaproducten. Daarnaast ziet 61 procent van de bedrijven hun duurzaamheidsdoelen als een belangrijke motivatie om nieuwe voedingsopties te verkennen. Meer dan vier op de tien (43%) bedrijven ziet de beschikbaarheid van nieuwe technologieën als motivatie, terwijl 23 procent de invloed van Europese regelgeving als reden noemt.
Ondanks de groeiende interesse in nieuwe voedingsmiddelen stuiten bedrijven op verschillende obstakels bij de implementatie van innovaties. Volgens 39 procent van de respondenten is de grootste uitdaging de nodige investering. Hoewel de veranderende consumentenvraag de belangrijkste drijfveer is, merkt 33 procent van de bedrijven ook weerstand tegen de acceptatie van nieuwe voedselsoorten, zoals plantaardige of kweekvleesalternatieven. Verder gaf 32 procent van de respondenten aan dat complexe regelgeving innovatie belemmert, terwijl 27 procent wees op een gebrek aan kennis over alternatieve voedingsmiddelen.
Innovaties en technologieën die new food vormgeven
60 procent van de respondenten verwacht dat plantaardige zuivelalternatieven de grootste impact zullen maken op de voedingsindustrie in de komende vijf jaar. Bijna evenveel mensen (56%) zien een positieve toekomst voor plantaardige vleesalternatieven. Meer dan de helft (52%) van de Nederlandse bedrijven ziet ook potentieel in algenproducten en 19 procent heeft vertrouwen in gekweekt vlees. Bij het ontwikkelen van deze nieuwe voedingsmiddelen speelt de smaak en textuur (88%) de grootste rol voor producenten. De voedingswaarde (80%) en duurzaamheid (78%) maken de top drie compleet.
“Bij de productie van nieuwe voedingsmiddelen draait alles om de juiste technologie”, zegt Michiel le Feber, Processing Sales Manager bij Tetra Pak. “Uit onze survey blijkt dat producenten in zowel biomassafermentatie als precisiefermentatie potentieel zien, met 13 procent en 28 procent. Tetra Pak heeft twaalf productontwikkelingscentra wereldwijd waar we met gevestigde bedrijven, scale-ups en start-ups samenwerken. We testen verschillende ingrediënten, recepten en productiemethodes om het volledige potentieel van “new foods” te benutten. Door als industrie samen te werken, willen we veerkrachtigere en duurzamere voedselsystemen creëren voor de toekomst.”
Over het onderzoek
Om beter te begrijpen hoe de Nederlandse voedingsindustrie aankijkt tegen de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen, voerde Tetra Pak een onderzoek uit in samenwerking met MT Sprout. De studie verzamelde de meningen van professionals uit verschillende functies binnen de voedingssector, met focus op trends, uitdagingen en toekomstmogelijkheden voor alternatieve voedselproducten. 94 respondenten die actief werken in de voedselsector vulden de enquête in. Ze deelden hun visie over hun rol, motivatie, uitdagingen en innovatiestrategieën rondom nieuwe voedingsmiddelen.