Ongeveer 80 zorgorganisaties kwamen onlangs bijeen om de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 luister bij te zetten. Dit ondertekenmoment trok 150 professionals met dezelfde missie: een toekomstbestendige zorgsector. Het aantal ondertekenaars staat momenteel op 475.
“Markeer mijlpalen, organiseer regelmatig evenementen en geef medewerkers de tijd en ruimte om met verduurzaming aan de slag te gaan”, benadrukte Hayke Veldman, bestuurlijk aanjager van de Green Deal Duurzame Zorg, tijdens zijn openingswoord. Daarnaast onderstreepte hij het belang van samenwerking en inspiratie: “Proudly copied from—dat is de kracht van verduurzaming. Kijk bij de buren, leer van elkaar en zet samen stappen vooruit.”
Economische groei
Na de opening door Hayke Veldman volgde een inspirerende keynote van Diederik Samsom, voormalig partijleider van de PvdA en grote aanjager van de Europese Green Deal. In zijn betoog schetste hij hoe de Green Deals twee grote crisissen—een pandemie en een oorlog—hebben doorstaan, waarbij er toen alsnog in de groene transitie werd geïnvesteerd. We zijn op zoek naar nieuw momentum, en volgens hem biedt de Green Deal een plan voor economische groei.
Praktijkvoorbeelden
Tijdens deze bijeenkomst stond niet alleen netwerken centraal, maar ook het opdoen van praktische kennis. Zo was Kijk! Duurzaam! aanwezig om hun digitale rondleidingen vol met praktijkvoorbeelden toe te lichten. Ook was er de “Kopieer wat werkt” pitchronde, waarbij het wasbaar incontinentiemateriaal van ’s Heeren Loo, de Groene GGZ en Goede Zorg Proef Je en het Groene Zorg Festival voorbij kwamen.
Vijf thema’s
Deelnemende partijen van de Green Deal Duurzame Zorg zetten zich in voor het behalen van duurzaamheidsdoelen binnen hun eigen organisaties. Deze Green Deal zet in op vijf thema’s:
- Gezondheidsbevordering – Investeren in preventie en een gezonde leefomgeving.
- Kennis & bewustwording – Het delen van kennis en vergroten van bewustzijn over duurzaamheid.
- CO2-reductie – De uitstoot van broeikasgassen verminderen.
- Circulair werken – Afval verminderen en grondstoffen hergebruiken.
- Medicijnen – Milieubelasting van geneesmiddelen aanpakken.