Veel van de vloerkleden die je kan kopen, zijn eigenlijk helemaal niet duurzaam. Dit is onder meer het geval bij vloerkleden op basis van katoen, viscose of wol. Dergelijke vloerkleden hebben een grote milieu-impact en gaan niet altijd even lang mee. Als je van plan bent om in je kantoor een nieuw vloerkleed te leggen, zijn er gelukkig ook duurzame alternatieven. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een vloerkleed op basis van jute, zeegras of hennep.
Vloerkleed van gerecycled plastic
Veel vloerkleden zijn gemaakt op basis van plastic. Dat is enigszins logisch, want plastic is heel weerbestendig en tegelijkertijd goedkoop. Echter, het is niet meteen een duurzame keuze. Als alternatief kan je wel een vloerkleed op basis van gerecycled kunststof overwegen. Hierbij krijgt consumentenplastic een nieuw leven en draag je bij aan een betere grondstoffenkringloop. Onder andere IKEA promootte eerder al vloerkleden op basis van gerecyclede petflessen, maar ze zijn zeker niet de enige aanbieder.
Hoe duurzaam dit in de praktijk is, is lang niet altijd duidelijk. Zo wordt gerecycled plastic soms gemaakt op basis van plasticbergen in Azië, waarna het ook nog eens met een vervuilend schip onze richting wordt uitgestuurd. Bij voorkeur worden deze vloerkleden gemaakt op basis van apart ingezameld plastic van Nederlandse consumenten.
Een jutevloerkleed
In vergelijking met de katoenproductie wordt er voor de productie van jute wel heel weinig pesticide en kunstmest gebruikt. Daarnaast is jute biologisch afbreekbaar en is het ook heel sterk, waardoor juteproducten langdurig meegaan. Bovendien zijn deze vloerkleden relatief scherp geprijsd. Je vindt ze bijvoorbeeld ook terug in het lijstje met goedkope vloerkleden van Kwantum. De productie vindt wel hoofdzakelijk plaats in China, Bangladesh en India en in de praktijk worden er soms nog allerlei stoffen aan toegevoegd, waardoor zo’n vloerkleed altijd een ecologische voetafdruk blijft hebben.
Sisal als alternatief voor jute
Sisal is een bij ons iets minder bekende grondstof. Qua uitstraling vertoont het een aantal gelijkenissen met jutevloerkleden. Deze tropische vezel werd al door de Maya’s voor kleding gebruikt en wordt gewonnen uit de bladeren van agave-plantensoorten. Sisal is oersterk, het is biologisch afbreekbaar en de vezels hoeven niet met chemicaliën te worden behandeld. Een nadeel is dat de structuur nogal stevig aanvoelt. Mensen die graag op blote voeten lopen, vinden dit niet altijd even fijn. Op kantoor maakt dit natuurlijk minder uit.
Vloerkleden op basis van hennep en zeegras
Er zijn ten slotte nog een aantal grondstoffen die nog niet zo vaak worden gebruikt, maar die wel heel wat potentieel hebben. Een voorbeeld daarvan is hennep, gemaakt op basis van de natuurlijke vezels van de hennepplant. Hennep heeft het voordeel dat de plant snel groeit en dat het weinig water nodig heeft, maar heeft nog steeds een imagoprobleem.
Verder worden er ook al vloerkleden gemaakt op basis van zeegras, een grassoort die in brak water wordt geteeld. Vroeger kwam het van nature voor in de Waddenzee, maar door de bouw van de Afsluitdijk en een wierziekte is het er grotendeels verdwenen. Vloerkleden op basis van zeegras zijn biologisch afbreekbaar en zijn vochtbestendig, waardoor ze zelfs buiten of in de doucheruimte kunnen worden gebruikt. Een nadeel is dat het regelmatig moet worden bevochtigd om de vezels voldoende glanzend te houden.