Michelin heeft vandaag de selectie van de MICHELIN Gids Nederland 2023 voorgesteld in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Deze selectie omvat 504 restaurants, waaronder 125 restaurants bekroond met ten minste één MICHELIN Ster en 98 Bib Gourmand restaurants. De selectie van dit jaar wordt verrijkt met 1 zaak bekroond met twee Sterren, 17 restaurants met een Ster, 4 Groene Sterren en 8 Bib Gourmand restaurants. In totaal telt Nederland vandaag 15 groene MICHELIN sterren. De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Er zijn geen restaurants die hun groene ster verloren.
“Jaar na jaar verheugen onze inspecteurs en inspectrices zich erop om nieuwe restaurants in Nederland aan te prijzen die kleur geven aan de Nederlandse gastronomie. Met 18 nieuwe MICHELIN sterren, waaronder 1 restaurant met twee sterren, illustreert deze 2023 selectie deze dynamiek” aldus Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de MICHELIN Gidsen. “Creatief, trouw aan hun roots – lokaal of meer exotisch – open voor andere invloeden of toegewijd aan het uitdenken van de contouren van een meer duurzame gastronomie: de unieke ervaringen die Nederlandse chefs aanbieden, promoten wij met trots promoten bij alle fijnproevers”.
4 restaurants treden toe tot de selectie van Groene MICHELIN Sterren
Restaurants die zich op een bijzondere manier inzetten voor de ontwikkeling van een duurzame gastronomie worden onderscheiden met een Groene MICHELIN Ster. Dit jaar treden vier zaken toe tot deze bijzondere familie. Met een groene ster voor zowel Hof aan Zee als Morille wordt het dorpje Koudekerke voortaan in één adem genoemd met duurzaamheid. Beide restaurants benutten ten volle de Zeeuwse rijkdom en doen er alles aan om een lokaal, circulair systeem te installeren. Dat laatste geldt ook voor Rotonde (Rotterdam) en De Dyck (Woubrugge). Hun duurzame mindset doorkruist elke geleding van hun bedrijf, van hun communicatie tot waste management.
Deze 4 voorbeelden tonen de groeiende duurzame bewustwording aan onder chefs.
Marcel Meijer van Hof aan Zee in Koudekerke: “De ingrediënten uit onze directe omgeving oogsten we veelal zelf. Fermenteren, drogen, roken doen we in huis en we werken nauw samen met biologische boeren en vissers in de omgeving. We proberen ons afval tot een minimum te beperken. Wat overblijft wordt separaat verzameld en verwerkt tot biomassa. We hebben ook plannen om een voedselbos op te starten.”
Dennis Willems van Morille in Koudekerke: “Onze gerechten zijn grotendeels botanisch, afkomstig uit onze eigen moestuin, uit het wild en soms van kwekers en telers vlakbij. Een enkel gerecht wordt aangevuld met een lokaal en eerlijk stukje vis, vlees of wild. We streven ernaar om alleen producten te gebruiken afkomstig binnen een straal van 15 kilometer. Duurzaamheid, puurheid, groen en lokaal zijn daarmee nog belangrijker geworden.”
Jord Coree van Rotonde in Rotterdam: “We gooien termen als duurzaam, lokaal en groen in de blender. We houden ze in ons achterhoofd bij alle keuzes die we maken. We nemen verantwoordelijkheid voor onder meer de herkomst van ingrediënten en het afval dat we creëren. We nemen verantwoordelijkheid naar onszelf toe, maar ook naar onze gasten. We communiceren er zo transparant mogelijk over. We willen naar een wereld toe waar er genoeg eten is voor iedereen, zonder daarbij dieren, mensen of de planeet zelf te beschadigen.”
Martijn Koeleman van De Dyck in Woubrugge: “Door onze grote moestuin kunnen we jaarrond voor 99% zelfvoorzienend zijn in groente, fruit en kruiden. Na de oogst worden de gewassen verwerkt in onze keuken. Een deel wordt direct vers gebruikt en een deel wordt gefermenteerd. Dit past bij onze circulaire visie, maar geeft ook een diepe en intense smaak. Wij verrassen. Wij inspireren. Samen met de natuur. Zo worden we samen meer bewust van wat de Hollandse bodem ons geeft en van ons vraagt.”
In totaal telt Nederland vandaag 15 groene MICHELIN sterren:
- Luc Kusters van Bolenius in Amsterdam
- Jos Timmer van De Kas in Amsterdam
- Bas van Kranen van Flore in Amsterdam
- Bjorn Massop van Lokaal in Doetinchem
- Marcel Meijer van Hof aan Zee in Koudekerke
- Dennis Willems van Morille in Koudekerke
- Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen
- Edwin Soumang van ONE in Roermond
- Jord Coree van Rotonde in Rotterdam
- Jean Thoma van Aan Sjuuteeänjd in Schinnen
- Josephien Blom van Héron in Utrecht
- Niven Kunz van Triptyque in Wateringen
- Martijn Koeleman van De Dyck in Woudbrugge
- Het team van Het Seminar in Zenderen
- Jonnie Boer van De Librije in Zwolle