Als belangrijke stap richting het versnellen van de wereldwijde transitie naar een circulaire economie, kondigen de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) en het One Planet Network (OPN), gehost door het UN Environment Programme (UNEP), de release aan van het “Global Circularity Protocol for Business (GCP) – Impact Analysis on Climate, Nature, Equity and Business Performance”. Deze cruciale analyse onthult het aanzienlijke potentieel van het GCP om bedrijven wereldwijd te helpen hun activiteiten te revolutioneren door de implementatie van circulaire bedrijfspraktijken te versnellen.

Belangrijke bevindingen uit het rapport geven aan dat het GCP het potentieel heeft om de volgende impact teweeg te brengen:

  • Circulaire bedrijfspraktijken: De adoptie van het GCP zal naar verwachting een katalysator zijn voor snelle vooruitgang in circulaire volwassenheid, met het potentieel om het tempo waarin bedrijfscirculariteit volwassen wordt te verdubbelen.
  • Materiaalverbruik: Het GCP heeft het potentieel om het wereldwijde materiaalverbruik met 4% tot 5% te verminderen tussen 2026 en 2050. Extra cumulatieve materiaalbesparingen in deze periode bedragen 100 tot 120 miljard ton en zijn gelijk aan de hoeveelheid materiaal die momenteel per jaar wordt verbruikt.
  • Klimaatimpact: De invoering van het GCP kan leiden tot een extra vermindering van broeikasgasemissies tussen 6% en 7% per jaar in de periode 2026-2050, gelijk aan 67 tot 76 gigaton cumulatieve CO2eq-besparingen. Ter vergelijking: dit is tussen 1,3 en 1,5 keer de huidige jaarlijkse wereldwijde emissies en gelijk aan 12 keer de huidige jaarlijkse emissies van de VS of 5 keer de jaarlijkse emissies van China.
  • Natuurbehoud: Belangrijke milieuvoordelen omvatten een extra vermindering van luchtvervuiling (PM2.5), gemiddeld met 11% tot 12% per jaar, tussen 2026 en 2050.

Het Global Circularity Protocol for Business (GCP) is een uitgebreid raamwerk om bedrijven te begeleiden bij het meten, stellen van doelen, bekendmaken en rapporteren van resource efficiency en circulariteitsprestaties, met als overkoepelend doel de circulaire transitie te versnellen en op zijn beurt het wereldwijde materiaalverbruik en de milieueffecten te verminderen. De analyse laat zien dat hoge adoptiepercentages van het GCP in vier sectoren met een hoge impact – productie, bouw, transport en landbouw – zouden leiden tot aanzienlijke verminderingen in materiaalgebruik, koolstofemissies en andere milieu-indicatoren.

“Het GCP is een essentieel hulpmiddel voor bedrijven en biedt een gestandaardiseerde aanpak die bedrijven wereldwijd kunnen toepassen om hun transitie naar een circulaire economie te versnellen. Met het protocol kunnen bedrijven hun circulaire praktijken meten, rapporteren en verbeteren, en zo bijdragen aan wereldwijde duurzaamheidsdoelen.” – Peter Bakker, President & CEO, WBCSD

“Nu de wereldgemeenschap nog steeds te maken heeft met ongekende milieuproblemen, biedt het GCP een tijdige en uitvoerbare oplossing om bedrijven te helpen bij te dragen aan een duurzamere en regeneratievere economie.” – Jorge Laguna-Celis, hoofd van One Planet Network

Het succes van het GCP hangt af van de brede acceptatie, ondersteund door duidelijke beleidsrichtlijnen en een toewijding aan datatransparantie.

Het GCP streeft ernaar om de eerste versie van het Protocol in 2025 op COP30 te leveren en heeft vier strategische werkstromen: (1) Circular Impact Analysis, (2) Corporate Performance and Accountability System (CPAS) voor Circulariteit, (3) Policy Framework voor Circulariteit en (4) Science-informed targets voor Circulariteit. De werkstromen ontvangen strategische en technische begeleiding van beleids-, bedrijfs- en onafhankelijke wetenschappelijke adviescomités en technische werkgroepen. Deloitte Consulting AG en Circle Economy Consulting bieden voortdurende technische ondersteuning aan WBCSD en OPN voor Workstream 1, in overleg met meer dan 60 leden van de Technical Working Group en de validatie van de Independent Scientific, de Policy en de Business Advisory Committees.

Nu we COP30 in 2025 naderen, zal de toekomst van de circulaire economie worden bepaald door degenen die nu handelen. Op basis van de bevindingen van deze impactanalyse nodigen we de zakelijke, financiële, wetenschappelijke gemeenschappen en het maatschappelijk middenveld uit om samen te komen en het Global Circularity Protocol vorm te geven tot een raamwerk dat echte impact in de echte wereld stimuleert. Uw inzichten, expertise en samenwerking zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat dit protocol de complexiteit en uitdagingen van uw sector aanpakt.