Gemiddeld gebruiken huishoudens slechts 31% van hun opgewekte zonne-energie. De rest van de opwek wordt teruggeleverd aan het net. Dat is niet alleen zonde van de duurzaam opgewekte energie, het kost huishoudens tegenwoordig geld: terugleverkosten zijn ondertussen ingevoerd alle Nederlandse energieleveranciers. Het moge duidelijk zijn dat het gunstig is het eigen gebruik van zonne-energie te verhogen. Maar hoe? Solyx Energy lanceert de Nymo, waarmee je van een boiler een slimme WaterAccu maakt.

Energieopslag in boilers is hot, letterlijk en figuurlijk. De Telegraaf, De Volkskrant, RTL, en Trouw schreven er deze zomer artikelen over. Energieopslag in thuisbatterijen is al langer bekend. Een mooie oplossing, maar ook duur. Door de lange terugverdientijd heeft op dit moment nog geen 1% van de Nederlandse huishoudens met zonnepanelen een thuisbatterij. Toch wordt energieopslag steeds aantrekkelijker, door terugleverkosten en de afschaffing van de salderingsregeling. Dus hoe mooi zou het zijn als je niet alleen meer van je zonne-energie benut, én tegelijkertijd minder gas gebruikt voor verwarming van water? En dat is nou precies wat de WaterAccu, ook wel de zonnestroomboiler, doet.

De WaterAccu bestaat uit een standaard elektrische boiler en de Nymo, een nieuw product van Solyx Energy. De Nymo zorgt ervoor dat de boiler wordt aangestuurd op zonne-energie die anders teruggeleverd zou worden. Doel is dus dat de netto teruglevering van het gehele huishouden naar nul gaat. Hierbij wordt rekening gehouden met de opwek van zonne-energie, maar ook met het verbruik van andere apparaten in huis. Indien er op een zonnig moment bijvoorbeeld 2800W wordt teruggeleverd, zal de boiler met 2800W worden aangestuurd. Als er bewolking is, of een waterkoker wordt aangezet, en er nog maar 150W onbenutte zonne-energie is, er 150W naar de boiler wordt gestuurd. De warmte wordt opgeslagen in het boiler-vat, en warm water kan worden gebruikt op ieder gewenst moment.

De crux van de oplossing van de WaterAccu zit hem erin dat het niet een aan/uit schakeling is, maar dat er een variërend vermogen naar de boiler wordt gestuurd. Een verwarmingselement in een boiler is hiervoor geschikt, terwijl een vaatwasser of wasmachine niet zomaar ‘half aan’ kunnen worden gezet. Aangezien tapwater wordt verwarmd op overtollige zonne-energie, in plaats van op gas (door de CV-combiketel), besparen huishoudens hierdoor al gauw zo’n 350 euro per jaar. De terugverdientijd van een volledige WaterAccu (Nymo, boiler en installatie) is hierdoor minder dan 5 jaar. Indien er al een elektrische boiler aanwezig is, is de terugverdientijd nog geen 2 jaar. Ook prettig: er is geen gedragsverandering nodig, en ook hoeft er na installatie vrijwel niet meer te worden omgekeken naar de WaterAccu.

Startup Solyx Energy introduceerde twee jaar geleden de Solar iBoost in Nederland, met vergelijkbare functionaliteit maar alleen geschikt voor enkelfase huisaansluitingen.

“De reacties op de Solar iBoost zijn super positief, alleen moesten wij in driekwart van de gevallen een nee verkopen, omdat het ging om driefase huisaansluitingen of omvormers,” zegt Emma Snaak, mede-oprichter van Solyx Energy. “Daarnaast is de Nymo plug & play, omdat hij kan worden aangesloten op de slimme meter. Installatie in zo’n 20 minuten gepiept, en er is geen elektricien meer nodig.”

Mooi is dat de Nymo volledig ontwikkeld en geproduceerd is in Nederland. De eerste 50 Nymo’s zijn al geïnstalleerd naar aanleiding van een wachtlijst van meer dan 250 geïnteresseerden. “Het is geweldig dat de vraag nu groter is dan wij kunnen leveren. Voor ons staat de komende tijd in het teken van gestaag opschalen.” De Nymo kost 649 euro, en is vanaf eind september verkrijgbaar in Nederland en België, zolang de voorraad strekt.