Wanneer overheden hun duurzame inkoopbeleid beter afstemmen op de markt, worden innovaties gestimuleerd. Dat blijkt uit de publicatie ‘Duurzaam inkopen doe je zo’, waarin 7 overheidsinkopers en 7 ondernemers hun ervaringen en tips delen over duurzaam inkopen en leveren. De publicatie is ontwikkeld door MVO Nederland en PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden.
De overheid koopt jaarlijks voor 60 miljard euro in, van papier en stoelen tot asfalt, gebouwen en ict-diensten. Daarmee heeft zij een grote inkoopkracht en kan een krachtige impuls worden gegeven aan de verduurzaming van markten. Door nieuwe vormen van aanbesteden weten overheid en bedrijfsleven elkaar steeds beter te vinden en krijgen duurzame innovaties meer kans.
Duurzaam inkopen levert bij de Kunsthal in Rotterdam een jaarlijkse energiebesparing op van 30%. Het maakt het schoonmaakvak weer menselijker, bij schoonmaakbedrijf CSU. Het zorgt bij de Duurzaamheidsfabriek voor een besparing van 3% op de geplande investering met een hogere kwaliteit. In de laatste aanbesteding is gevraagd om prestaties in plaats van producten. Daardoor gaat een leverancier zorgvuldiger om met grondstoffen en levert hij producten van hogere kwaliteit. Philips levert bijvoorbeeld lichturen in plaats van lampen. Op het gebied van duurzaam inkopen liggen veel kansen. Zo zoeken overheid en de papiersector naar nog duurzamere oplossingen om de jaarlijkse vijf miljoen kilo afvalpapier – die nu al wordt verwerkt tot duurzaam wc-papier – te recyclen tot hoogwaardig kantoorpapier.
Belangrijk bij de nieuwe vorm van duurzaam inkopen is de verbeterde samenwerking tussen overheid en bedrijven. Denk daarbij aan marktconsultaties, functioneel aanbesteden, meer aandacht voor contractmanagement en het aangaan van langdurige samenwerking. Leidi Girigori van Eneco: “We merken dat de klant-leveranciersrelatie verleden tijd is. We werken veel meer als partners.”
De publicatie Duurzaam inkopen doe je zo toont de verhalen van 7 overheidsinkopers en 7 ondernemers die nieuwe vormen van aanbesteden hebben uitgevoerd, met tips voor bedrijven en overheid.