GRI is de organisatie die internationale richtlijnen ontwikkelt voor duurzame verslaggeving. Voor de financiële verslaglegging bestaan sinds jaren wettelijk vastgelegde regels. Voor de verslaggeving op sociaal-ethisch terrein en op milieugebied zijn die er niet. Het streven van de GRI is in ieder geval om hiervoor een internationale standaard te ontwikkelen zodat de prestaties van internationale ondernemingen transparanter worden en beter te vergelijken zijn.
Het besluit is, aldus Brownlie, afgelopen donderdag gevallen na een diner van de Gemeente Amsterdam. Daarbij waren behalve de bestuursvoorzitter van GRI, Alan White, ook vertegenwoordigers van de betrokken ministeries, Philips en KLM aanwezig.
Het hoofdkwartier moet in september 2002 officieel opengaan. Het aantal medewerkers zal in het eerste jaar ongeveer 10 zijn, maar de verwachting is dat dat aantal in de loop van de tijd zal groeien tot 35. GRI wordt ondersteund door het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP).
Volgens Brownlie had Nederland en Amsterdam in het bijzonder een aantal aantrekkelijkheden: de sterke steun van de Nederlandse overheid voor duurzaamheidsverslaglegging en verantwoord ondernemen en de aanwezigheid van de hoofdkantoren van Greenpeace en Amnesty International. Dat Amsterdam de vestigingsplaats is van vele beursgenoteerde ondernemingen en internationale financiële instellingen en een goed vliegveld heeft, was ook van groot belang.
De komst van GRI naar Nederland is een opsteker voor Piet Sprengers, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en voor Folkert van der Molen van DHV Milieu en Infrastructuur. Zij hebben de afgelopen drie jaar gelobbyd om het internationale hoofdkantoor naar Nederland te halen.